Venäjälle MM-kultaa, Suomi pronssille 23-v kisoissa

Julkaistu: 8.12.2013

Jääpallon 23-v MM-kisat Obukhova, Venäjä 6.-8.12.2013

Venäjälle kultaa – Suomelle pronssia

Isäntämaa Venäjä oli vahva loppuottelussa, jossa Ruotsi kaatui maalein 11-2 (5-1). Venäjä voitti vahvan ensimmäisen jaksonsa ansiosta. Joukkue johti ottelua 20 minuutin jälkeen jo 5-0.  Ruotsi ei pystynyt missään vaiheessa haastamaan isäntiä.

Loppuottelun tuomitsi suomalaiskolmikko Petri Kuusela, Tom Niiranen ja Simo Pyysing.

Suomi – Norja 5-2 (3-0)

Kisojen päätöspäivänä Suomi voitti Norjan pronssiottelussa maalein 5-2. Suomi oli ottelussa selkeästi parempi joukkue, mutta norjalaisten sumppupuolustus toimi hyvin ja sitä suomalaisten oli ajoittain vaikea murtaa. Suomalaishyökkäykset päättyivät usein kaukolaukauksiin.

Varsin tasaisen alun jälkeen Suomi lisäsi pelin tempoa. Ottelun 10 minuutilla Tuomas Rintala syötti Tuomas Mokon avopaikkaan eikä torniolainen erehtynyt. Minuuttia myöhemmin Teemu Määttä  pitkän soolon päätteeksi vei Suomen 2-0 johtoon. Maalin jälkeen ottelu tasoittui ja norjalaisetkin saivat maalintekopaikkoja, mm. Nikolai Jensen pääsi yksin läpi, mutta mv. Antti Sailamaa veti pidemmän korren. Ensimmäisen jakson viimeisellä minuutilla Antti Sailamaa torjunnan jälkeen pitkällä avauksella tavoitti Teemu Määtän, jonka norjalaispuolustus joutui kaatamaan rangaistuslyönnin arvoisesti. Tuomas Mokko iski pallon varmasti maalin ja taukonumeroiksi 3-0.

 Toisen jakso alussa Suomi oli passiivinen ja norjalaiset pääsivät paremmin peliin mukaan. Ajassa 49 minuuttia pelattiin pitkällä syötöllä Norjan Nikolai Jensen läpiajoon ja tällä kertaa hän ei erehtynyt. Norjalaiset saivat maalista virtaa ja kenttätapahtumat aaltoilivat maalilta toiselle. Molemmilla oli omat paikkansa, Suomella mm. yksi tuhlattu rangaistuslyönti. Samuli Helavuori helpotti Suomen tuskaa viimeistelemällä kaukolaukauksella 4-2 maalin Teemu Määtän syötöstä. Norjan Erik Johnssen kulmaalillaan vielä nostatti toiveita norjalaisleirissä. Ottelun hienoin maali nähtiin lopuksi kun Teemu Määttä Tuomas Määtän upeasta esityöstä viimeteli loppunumeroiksi 5-2.

Suomen joukkueesta kunnostautuivat Teemu ja Tuomas Määttä sekä mv. Antti Sailamaa.

Suomi – Norja 5-2 (3-0)

10.31 1-0 Tuomas Mokko (Tuomas Rintala)

11.38 2-0 Teemu Määttä

44.38 3-0 Tuomas Mokko rl.

49.44 3-1 Nikolai Jenssen

76.40 4-1 Samuli Helavuori (Teemu Määttä)

84.43 4-2 Erik Jonssen

87.18 5-2 Teemu Määttä (Tuomas Määttä)