P15mj taisteli, mutta ei mahtanut paremmalle: SWE – FIN 10-5 (2-3)

Julkaistu: 9.02.2015

Suomen P15-maajoukkue taisteli minkä pystyi Ruotsia vastaan käydyssä kaksoismaaottelun toisessa ottelussa. Ruotsi pelasi paremmin ja voitti numeroin 10-5. Suomi oli ensimmäisellä jaksolla hyvin pelissä mukana, mutta toisella jaksolla kunto hieman hiipui, karvaus valui maalivahdin syliin ja ruotsalaiset pätkivät tarvittavat osumat.

P15-maajoukkueen päävalmentaja Pasi Hiltunen antoi tunnustusta Ruotsille:

”Kyllähän ne, pirskules sentään, olivat hyviä näissä peleissä. Heidän pelin rakentaminen oli myrkkyä meidän puolustusta vastaan.”

”Muutimme taktiikkaa voimakkaasti puolustusvoittoiseksi lauantaista. Se toimi oikein hyvin ensimmäisen jakson aikana. Meidän pelinteko oli kyllä scoutattu tarkasti ja he pääsivät iskemään meidän pelintekijöihin kiinni jo meidän puolella. Pitkillä liberon nostamilla ’muikuilla’ päästiin kyllä hyvin maalipaikkoihin”, Hiltunen summasi.

Sunnuntaina maalivahtipeli hieman ailahteli ja molarit eivät aivan päässeet sille tasolle, jota valmennusryhmä odotti.

Pasi Hiltunen oli vähän pettynyt sunnuntain tuomarilinjaan:

”Ei uskaltanut Norenin poika vislata meille kahta-kolmea pilkkua siinä vaiheessa kun johdettiin jo 3-1. Siellä pukattiin palloa rankkarialueella, pelattiin korkealla mailalla ja lyötiin mailaan niin, että isku kuului ulkokentälle asti”, Hiltunen puhisi.

”Peli olisi ollut aivan toisenlainen, jos noissa tilanteissa olisi noudatettu muuten ihan ok-linjaa, joka näissä peleissä oli.”

Oppia kaikille

Sen nämä kaksoismaaottelut, ja myös SBBK:ta vastaan pelattu perjantainen harkkapeli, osoittivat, että suomalaispelaajilta puuttuu ikään yksi vaihde lisää, joka vaaditaan kansainvälisen tason peleissä:

”Niin, kyllä jo tämänikäisillä pelitempo ja -nopeus ovat ihan muuta kuin kotosarjoissa. Siinä mielessä tämä toi oppia pelaajille kyllä”, Pasi Hiltunen arvioi.

”Ja kyllä tämä opetti myös meille johtoryhmälle sen, että kun pidetään pelinavausharjoituksia, niin ne on pidettävä ihan jossain muualla kun svedujen valvovien silmien alla. Niin tarkasti he olivat lukeneet meidän pelinavausta. Siitä myös me valmennusryhmässä ollaan vastuussa ja se on meidän oppi tältä matkalta.”

Vaikka molemmissa peleissä tuli niin sanotusti pataan, niin kokonaisuuteen Hiltunen oli oikein tyytyväinen:

”Näitä tapahtumia kannattaa ehdottomasti jatkaa. Ruotsalaisille on kyllä osoitettava kiitosta siitä, että he pitivät meitä todella hyvin vieraina ja kaikki toimi hienosti. Myös SBBK:lle pitää antaa kiitosta, että harjoituspeli heidän kanssaan onnistui niinkin nopealla aikataululla.”

”Myös pelaajista osa suoritti annetut tehtävät oikein mallikkaasti. Sanoisin niin, että sunnuntaina kolme maalia iskenyt Sakke Herranen näytti maalintekijän kykynsä siellä kaaren sisäpuolella. Se ilahdutti ja kertoo, että myös TC-leirit ovat erittäin tärkeitä näyttöpaikkoja maajoukkuetta ajatellen. Sakke nousi sieltä mukaan”, Hiltunen muistutti.

”Myös Miiro Linjala, Tuukka Loikkanen ja Samuli Sakko pelasivat mallikkaasti annetuilla pelipaikoilla. Ville Hämäläiseltä ei loppunut kunto missään vaiheessa, mutta hän ei saanut kärkeen tarvittavia palloja. Lisäksi haluan mainita Akke Laakkosen, joka ennakkoluulottomasti teki peliä isompien joukossa ja osoitti näin olevansa hyvällä tiellä jääpallouraa ajatellen.”

Tästä katse kääntyy nyt Jalopeurapolku-projektin päätavoitta kohti:

”Niin, nyt pitää aloittaa valmistautuminen kohti MM-kisoja 2016. Se on meillä päätavoitteena ja tosi mielellä mennään kohti kevättä, kesää ja ensi syksyä. Pyrimme pääsemään mukaan ruotsalaisten seuraturnaukseen, jopa kahteen tapahtumaan olisi mahdollisuus osallistua”, Hiltunen päättää nopean puhelinhaastattelun.

Alla vielä sunnuntain ottelutapahtumat:

Matchlog SWEP15-FINP15 8.2.2015

Sunnuntain 8.2. P15-maaottelun matsiloki. Huomio kiinnittyy Suomen 1-3 -johtoasemaan 1. jaksolla sekä kolme maalia iskeneeseen Sakke Herraseen.

_____________________________________________________________________

7.2.2014:

P15-maaottelun 1. osa: Ruotsi oli vain parempi

Suomen P15-maajoukkue koki kovan löytyksen Västeråsin ABB Arenalla lauantai-iltana. Ruotsin P15-maajoukkue osoitti paremmuutensa numeroin 12-4 (5-2). Suomen joukkueella on pohdittavaa, että oma peli ja puolustuskuviot saadaan pitäviksi. Tuplaotteluiden toinen osaottelu pelataan huomenna klo 11 Suomen aikaa.

Päävalmentaja Pasi Hiltunen oli varsin mietteliäs pelin jälkeen:

”Ruatti oli vaan tosi hyvä tänään. Ne jakso pyörittää sitä omaa peliä ja jättää ja jättää niitä palloja aina vaan uudelle kaverille. Meillä liike tyrhetyi ja karvauksessa jouduttiin sivuttaisliikkeeseen, siitä kaveri siirsi vielä kerran sivuun ja sitten me oltiinkin ihan seisovilla jaloilla – sitten mentiin ja Suomen päässä soi. Tämä oli kyllä oppitunti pallollisesta pelistä”, Hiltunen pohti puhelinhaastattelussa pelin jälkeen.

Suomi oli pelissä mukana ensimmäisellä jaksolla aina 42. minuutille saakka. Ruotsi oli mennyt vuorollaan johtoon ja Suomi pääsi kaventamaan Joonas Hiltusen ampumilla kulmilla numeroiksi 3-2. Ensimmäisen jakson loppuhetkillä Ruotsi sivalsi kaksi maalia ja pääsi jo vahvantuntuisessa 5-2 -johdossa viettämään taukoa.

Mitä lie svedut neuvoneet kopissa, mutta toinen jakso alkoi siihen, mihin ensimmäinen päättyi: alle kahdessa minuutissa sinikeltaiset olivat rankaisseet kahdella osumalla ja numerot olivat jo 7-2 isännille. Tuo tuntui ratkaisseen pelin ja Ruotsi sai pyöritettyä omaa peliään varsin mallikkaasti.

”Jotenkin tuntui siltä, että ruotsalaisilla riitti sitä kuuluisaa malttia kierrättää peliä ja aina vaan laidasta tuli uusi ukko hakemaan palloa. Toki on myönnettävä, että tässä ikäluokassa heidän taitotasonsa on myös varsin korkea. Se antaa mahdollisuuksia miettiä erilaisia taktiikoita”, Hipi-Hiltunen totesi reilusti.

”Sanoisin, että pelin lopulla saatiin kyllä tilanteita Ruotsin puolelle ja heitimme sellaisia puolipitkiä ”muikkuja” pelattavaksi hyökkääjille, mutta tällä kerralla niistä saatiin lähinnä kulmia, mutta nekään eivät sitten pelin lopulla menneet sisään.”

Illan mittaan Suomen valmennusjohto Hiltunen-Sakko-Korhonen joutuvat miettimään ankarasti uusia kujeita sekä puolustuksen pitävyyteen että hyökkäyksien tehokkaampaan päättämiseen maalitilanteisiin. Se tiedetään, että materiaalivastaava Jeri Hämäläisen jäljiltä luistimet ovat huippukunnossa ja mailoissa sopivat kripit.

Poikien otteita voi jännätä SBF:n Elitraport-sivulta, eli tästä linkistä, josta oheinen ottelulokikin on kotoisin:

 

Matchlog SWEP15-FINP15 7.2.2015

Lauantain 7.2. otteluloki. Suomen kohtalonhetket osuivat 1. jakson loppuun ja 2. jakson alkuun: viidessä minuutissa neljä maalia keltapaidoille. Listasta selviää myös, että Ruotsilla näyttää olevan pari vaarallista Linusta ja että Suomen vahvuudet olivat erikoistilanteissa.

_____________________________________________________________________

6.2.2014:

Pikku-Jalopeurat päästeli höyryjä: SBBK P18 – FINP15 3–3 (1–2)

Johdatus Jalopeurapolulle projektin maajoukkuetapahtumissa on tullut tavaksi päästä pelaamaan harjoitusottelu ennen varsinaista päätapahtumaa. Niin tälläkin kerralla, kun Suomen P15-maajoukkue kohtasi perjantai-iltana Spånga IP:llä sikäläisen SBBK:n P18-joukkueen. ”Höyryjenpäästö-peli” toimi hyvänä kenraalina ennen Ruotsin tuplamaaotteluja, jotka pelataan lauantaina ja sunnuntaina Västeråsissa. P15-mj:lla on matkassa myös sykemittarit, joilla saadaan reaaliaikaista dataa pelaajien suorituksista.

Perjantain ottelua oli seuraamassa hieman alle sata katsojaa, He näkivät hyvän harjoituspelin, jossa Suomen P15 esitti hyvää peliä ensimmäisellä jaksolla. Toisella jaksolla kokeiltiin hieman uudenlaista puolustusryhmitystä. Päävalmentaja Pasi ”Hipi” Hiltunen oli tyytyväinen näkemäänsä:

”Hyvä eka jakso pelattiin. Peli alkoi kuin meidän pelikirjasta: kun pallo oli rauhassa alakerran kautta omalle joukkueelle, niin neljällä syötöllä pallo oli vastustajan verkossa. Tuntui hyvältä, pojat olivat hyvin omaksuneet meidän pelitapa-asiat”, Hiltunen iloitsi.

Suomen maalinteon aloitti kippari Ville Hämäläinen. Ottelu eteni 21. minuutille ennen kuin SBBK pääsi tekemään kavennuksen (Ben Sohl). Ensimmäinen jakso oli kuitenkin Suomen pallon hallintaa ja hyvää joukkuepeliä:

”Joo, eka jakso oli hyvää peliä. Vähän päästeltiin höyryjä pois ja silleen ei vaadittu vielä kovin paljon roolituksia ja sellaista. Silti pallo pysyi hyvin meidän joukkueella ja ohjeita noudatettiin hyvin”, Hiltunen kertoi.

Suomi meni sopivasti 2–1-johtoon eka jakson lopulla (25. min) kun Mibbe Linjalan tarjoaman kulman ampui sisään hyvään vireeseen päässyt Tuukka Loikkanen. Maali oli tuli tärkeään paikkaan.

”Toisella jaksolla vähän kokeiltiin uudenlaista puolutusjuttua, jota olemme tällä kaudelle toteuttaneet tuolla HTB Damer-joukkueessa. Se ei ehkä ihan toiminut siten kuin oli ajatus. SBBK sai pallon vähän liian helposti keskialueen yli ja siten pääsi maalipaikkoihin.

SBBK:n Gustav Lundell-Kuperion tasoitti 2–2:teen 38. minsan kohdalla ja 3–2-johto-osuma tuli 43. minuutilla (Pontus Nordenfors).

”Meillä on tässä nyt mietittävä miten Ruotsin P15-joukkuetta vastaan puolustus asetellaan. Johtoryhmä on hyvänä apuna tässä pohdinnassa”, Hiltunen aprikoi.

Ennen päätapahtumaa pelattava ottelu toimii myös hyvänä testinä sille, miten uusille pelipaikoille istutetut pelaajat omaksuvat seurajoukkueisiin nähden erilaisen peliroolin:

”Sen suhteen täytyy sanoa, että meillä on hyvä ryhmä tässäkin ikäluokassa: totta kai uusille pelipaikolle on hieman opettelua, mutta esimerkiksi voin mainita Ville Särkän, joka otti oikean sivutuen paikan kyllä miehekkäästi vastaan”, Hiltunen kehasi.

”Ennakoon mietittiin johtoryhmän kanssa sitä, että kuinka me pärjäämme isokokoisille ruotsalaisille ja olihan tuossa SBBK:ssa aika köriläitä – toisaalta meidänkin jätkät ovat kasvaneet talven aikana! Molari Iisakki (Skog)on jo 185, melekein miun mittainen. Samoin Sakke Herranen ja Loikkasen Tukekin ovat aika jättiläisiä tuon ikäsiksi”, Hipi hoksauttaa.

Harkkaottelun lopussa päädyttiin tyypilliseen ruotsalaiseen viime hetken maaliin – sen tosin teki Suomi, Leevi Vihtalahti Miiro Linjalan syötöstä. Pelikello näytti aikaa 58:29. Tasapeli lämmitti mieltä:

”No onhan tämä hyvä alku tälle retkelle, saatiin höyryt ulos, maajoukkuepaita kaikille päälle, tehtiin taktisia juttuja pelin sisällä ja tuloskin tyydytti. SBBK:n P18 ei ole ihan turha jengi – he johtavat paikallista P18-sarjaa tällä hetkellä”, Hiltunen summasi illan peliä.

Matchlog SBBKP18-FINP15

Matsiloki, eli illan harkkapelin seuranta. Tasuri ajassa 58:29 nostatti tunnelmaa suomalaisleirissä.

Sykkeet selville

P15-maajoukkeella on matkassa jokaiselle pelaajalle sykemittarit ja lankkuväki voi seurata iPädilta reaaliaikaisesti kunkin pelaajan pulssia ja suoritustasoa pelin aikana. Tuloksista näki, että mistään himmailupelistä ei ollut kyse:

”Kyllä siellä aika kovia lukemia oli taulussa. Kärjessä viilettänyt Vihtalahden Leevi veti yli 200 sykkeellä pitkiäkin jaksoja ja se kertoo, että tosi mielellä ollaan matkassa”, Hiltunen kertoi ja muistutti, että sykerajat ovat toki yksilöllisiä ja niiden seuraaminen vaatii vielä pelaajien parempaa tuntemista.

Päävalmentajan seuratessa pelitapahtumia kentällä on sykeseuranta vastuutettu joujo Ese Korhosen hellään huomaan. Sykeseurannan avulla voidaan rytmittää tiettyä pelaajia tehokkaammin ja tarkkailla kovemmalla rasituksella olevien pelaajien jaksamista koko pelin ajan. Näin nuortenkin maajoukkueprojektissa noudatetaan samoja periaatteita kuin vanhemmissa ikäluokissa ja aikuisissa.

P15-maajoukkueen maaottelut ovat siis vuorossa lauantaina ja sunnuntaina. Lauantaina ottelu alkaa klo 19:30 Suomen aikaa. Tätä ennen virittäydytään bandytunnelmaan seuraamalla ABB:llä Västeråsin ja IFK Kungälvin välinen Elitserien-ottelu. Sunnuntaina maaottelu alkaa jo klo 10:00, joten varsin tiivis paketti on pojilla tiedossa.

P15MJ-sykkeitä 850px

Pelaajien syketaulukko matkalla harkkapeliin. Liekö jollain lievää jännitystä ilmassa ennen illan peliä – osa pelaajista tuntui ottavan tilanteen varsin rauhallisesti…