MM 2015 infopaketti

Julkaistu: 26.03.2015

Jääpallon XXXV MM-kisat Habarovsk, Venäjä 29.3.–4.4.2015

Jääpallon MM-kilpailut on pelattu vuosien saatossa 34 kertaa. Ensimmäiset kisat pelattiin Helsingissä, Olympiastadionilla 1957, jolloin ensimmäisen mestaruuden voitti Neuvostoliitto. Venäjä on hallitseva mestari voitettuaan Ruotsin Irkutskin 2014 MM-finaalissa maalein 3-2.

2015 MM-kisoissa jatketaan viime MM-kisoissa käyttöönotetulla pelisysteemillä. Joukkueet jaetaan A- ja B-ryhmiin, jotka molemmat vielä jakautuvat A- ja B-lohkoihin. MM-kisoihin osallistuu 16 maata, joista uutena maana B-ryhmään osallistui Kiina. B-ryhmän kisat pelattiin helmikuun alussa ja sen finaalissa Latvia voitti Viron 8-3. Voiton myötä Latvia selviytyi kahdeksan maan A-ryhmään.

A-ryhmän A-lohkoon kuuluvat Venäjä, Ruotsi, Kazakstan ja Suomi. A-ryhmän B-lohkoon kuuluvat Latvia, Norja, USA ja Valko-Venäjä. Alkulohkojen yksinkertaisen sarjan jälkeen käynnistyvät neljännesvälierät siten, että A-lohkon sijalle 4 sijoittunut kohtaa B-lohkon voittajan, A-lohkon kolmanneksi sijoittunut kohtaa B-lohkon toiseksi sijoittuneen, A lohkon toiseksi sijoittunut kohtaa B-lohkon kolmanneksi sijoittuneen ja A-lohkon voittaja kohta B-lohkon neljänneksi sijoittuneen. Voittajat jatkavat kaaviossa ylöspäin aina mitalipeleihin saakka. Puolivälierissä tappion kärsineet jatkavat niin ikään sijoitusotteluihin saakka. Otteluohjelma, klikkaamalla ottelun On line kohtaa pääsee live lähetykseen.

Suomen kisaurakka käynnistyy 29.3 ottelulla Ruotsia vastaan klo 09.30 Suomen aikaa. Kisanäyttämönä on 10 000 katsojaa vetävä jääpallohalli ”Erofey Areena”, joka avattiin lokakuussa 2013.
Loppuottelu pelataan 4.4 klo 09.00 Suomen aikaa.

jerofei

 

 

 

 

 

 

Ruotsi ja Venäjä ennakkosuosikit -Suomi valmis palaamaan mitalikantaan

Arviot A-ryhmän A-lohkon joukkueista

Kazakhstan_s Kazakstan
Joukkueen runko on ollut pitkälti sama jo lähemmäs kymmenen vuotta. Suurin muutos joukkueessa tapahtui ennen 2012 kotikisoja, jolloin joukkueeseen ”värvättiin” 5 ennen Venäjän passilla pelannutta peluria. Yhtä pelaajaa lukuun ottamatta kaikki pelaajat pelaavat Venäjän pääsarjaa täyspäiväisesti. On myös merkille pantavaa, että joukkueessa on lähes kentällinen liigan kärkijoukkueissa pelaavia. Kotikentällään pääsevät pelaamaan SKA-Neftjanikin pelaajat Sergei Pochkunov ja Anatoli Golubkov.
Joukkueen pelityyli ja -tapa on perin venäläinen, joskin hiukan enemmän peliä on myös ilmassa. Viime kisoissa 2014 joukkue voitti Suomen pronssiottelussa maalein 5-3.
Avainpelaajia ovat mv Andrei Rein (Vodnik Arkangeli), alakerran Sergei Gorshakov (Volga, Uljanovsk) ja Denis Maximenko (Start, Nizny Novgorod). Keskikentällä on kokemusta ja taitoa, siitä pitävät huolen Baikal Energyn (Irkutsk) Pavel Dubovik, Andrei Kovalev ja Jevgeni Shadrin. Hyökkäyksen ykköspyssy on Baikal Energyn Aleksander Nasonov, joka Venäjän Superliigassa on 413 ottelussa iskenyt tehot 682 (485+197). Hänen tukenaan viimeistelystä vastaa Sergei Pochkunov (SKA Neftjanik).
Kazakstan täytyy laskea finaalikandidaatiksi siinä missä Venäjä, Ruotsi tai Suomikin.

4942

 

 

 

 

 

 

Venäjän Dimitri Saveljev hyökkää ja Kazakstanin kapteeni Rauan Issaliev puolustaa, kuva Pekka Huovila

Russia_s Venäjä
Venäjä on hallitseva Maailmanmestari. Irkutskin finaalissa 2014 joukkue voitti Ruotsin 3-2.
Joukkueesta löytyy uskomaton määrä henkilökohtaista osaamista ja Venäjän puolustaminen viimevuosina on ollut niin tiivistä ja kurinalaista että heidän ”ykköshaastajalla” Ruotsilla on todellakin mietittävää. Viime vuosina pääpelintekijäksi noussut Zorkin Maksim Iskeldinin rooli on kysymysmerkki, sillä Zorki ei ole tällä kaudella menestynyt kovin hyvin ja joukkue putosi jo puolivälierissä jatkosta. Venäjän finaalissa pelanneissa Jeniseissä ja Dynamo Moskovan joukkueissa pelaa Christoffer Edlundia lukuun ottamatta pelkästään venäläisiä pelaajia, joten kilpailu pelipaikoista on kova.

Kokemusta joukkueessa omaavat 14 MM-kisat pelanneet Alexander Tyukavin (Moskovan Dynamo) ja Sergei Lomanov (Jenisei). Joukkueella on hyökkäysvoimaa runsaasti, Dynamon viime kisojen parhaaksi hyökkääjäksi valittu Jevgeni Ivanushkin ja Pavel Rjazantsev sekä Lomanov. Keskikenttä ei jää hyökkääjien varjoon, siitä pitävät huolen Jenisein Alan Dzhusoev ja Ivan Shvetsov, Dynamon Dimitri Saveljev ja Tyukavin sekä Zorkin Maxim Iskeldin. Alakerta Jenisein Juri Vikulinin johdolla on luotettava.
Joukkueessa on kahdeksan pelaajaa Moskovan Dynamosta ja viisi pelaajaa mestari Jeniseistä.

Sweden_s Ruotsi
Ruotsalaiset hakevat revanssia kahden viime vuoden finaalitappion jälkeen. Ruotsin pelitapa perustuu hyvään pallolliseen peliin ja pallonhallintaan, mihin periaatteessa osallistuu koko joukkue liberoa ja pakkeja myöten. Ruotsalaiset pelaavat vaihtelevasti pitkää ja puolipitkää peliä pallollisen hallinnan ohella. Avainpelaajia ovat Bollnäsin libero Andreas Westh, sivutuki Per Hellmyrs sekä keskikentän Daniel Berlin.
Hyökkäyspäässä ruotsalaisilla on käytössään koko kisojen pelottavin kaksikko. Ruotsin maalintekijätilaston voittanut Patrik Nilsson (Sandviken) 61+5 ja Venäjän maalintekijätilaston voittanut Christoffer Edlund (Jenisei, Krasnojarsk) 61+7. Patrik voitti 2013 MM-kisojen maalintekijätilaston ja Christoffer MM 2014 maalintekijätilaston.

4829PN    4793

 

 

 

 

 

Pekka Huovilan kuvaamat Patrik Nilsson ja Christoffer Edlund

Ruotsi on liikkeellä kokeneella joukkueella, sillä sen keski-ikä on 31-v. Kokenein pelaaja on mv. Andreas Bergwall (40-v), joka on edustanut Ruotsia miesten MM kisoissa 15 eri kisoissa.

Ruotsin joukkueessa pelaa kolme Venäjän Superliigassa pelaavaa ja joukkue on kisoissa Venäjän ykköshaastaja.

Finland_s Suomi
MM-kisojen ensi kertalaisia ryhmästä löytyy viisi eli Tuomas Mokko, Eetu Peuhkuri, Janne Rintala, Teemu Määttä sekä kisoissa ensimmäisen A-maaottelunsa pelaava suomalaisen jääpalloilun superlupaus Tuomas Määttä. Muut ensikertalaiset saivat A-maajoukkuekasteensa viimeistään tammikuun Kazakstan otteluissa, mutta Tuomas Määttä oli silloin alle 19–vuotiaiden MM–kisoissa.
Seuraavassa päävalmentaja Parviaisen analyysi joukkueen rakentumisesta: ”Kahden vuoden aikana meillä on ollut kaikkiaan 7 maalivahtia ja 41 kenttäpelaajaa eri A-maajoukkuetapahtumissa, jolloin on nähty pelaajia paitsi seurajoukkueissaan, myös pelaavan maajoukkueessa eri rooleissa ja pystytty vertailemaan suorituksia.”
”Lisäksi meillä on ollut yhteistyötä 23-vuotiaiden maajoukkueen valmennuksen kanssa. He ovat listanneet omasta mielestään potentiaalisia 1988-1996 syntyneitä pelaajia. Heistä liki kaikille on pystytty antamaan mahdollisuus näyttöihin kuluneen kahden vuoden aikana. Toki sieltä on vielä nousemassa pelaajia, jotka eivät ole tämän kahden kauden aikana olleet mukana toiminnassamme, ja hyvä niin. Kilpailua A-maajoukkuepaikoista on siis tulevaisuudessakin”
”Meillä on selkeästi pelipaikkoja, joihin pelaajatarjonta ja sitä kautta kilpailukin on kovempaa. Varsinkin keskikentälle meillä löytyy tarjontaa niin Ruotsin kuin Suomen sarjasta. Nyt jäi jopa 25 pelaajan listalta ulos todella potentiaalisia pelaajia. Kansainvälisen tason hyökkääjiä meillä on muutamia, toki aina tarvitaan maalintekijöitä, jotka pystyvät luomaan itse tilanteita, alivoimaisenakin. Suurin haaste tällä hetkellä on mielestäni kansainvälisen tason keskuspuolustuksen pelaajista, jotka pystyvät pelaamaan pallollisena ja joilla luistelu riittää. Hyviä junioreja on tulossa, mutta toki menee varmasti muutama vuosi vielä. Maalivahteja meillä on tällä hetkellä todella hyvin ja hyviä, niin torjujina kuin heittäjinäkin.”
”Tämän vuoden valinnoissa 25 pelaajan listaa rakennettaessa päätettiin, että valitaan vain 3 maalivahtia sekä 3 selkeästi keskuspuolustuksen pelaajaa, koska meillä on mukana Ville Aaltonen ja Ville-Veikko Angeria, joita molempia on peluutettu maaotteluissa myös puolustajan paikalla ja, jotka pystyvät pelaamaan muitakin paikkoja. Sivutukia listalle otettiin neljä, selkeitä kärkipelaajia 4 ja 11 pääasiassa keskikentällä pelaavaa”
”Lopullinen 17 pelaajan lista rakentui roolitusten mukaisesti ja silloin ulkopuolelle jää ilman muuta hyviäkin pelaajia. Päädyttiin kahteen maalivahtiin, jotka ovat olleet mukana kuluneen kauden tapahtumissa. Molemmat Virtanen ja Kyllönen ovat Elitserienissä joukkueidensa ykkösmaalivahteja, hyviä torjujia, mutta myös erinomaisia heittäjiä. Keskuspuolustus rakentui myös kauden ja edellisenkin kauden aikana mukana olleista jo kokeneista pelaajista: Moisala, Hiltunen ja maajoukkueeseen paluun tehnyt Markus Hiukka. Näille paikoille meidän on selkeästi haastavinta löytää pelaajia ja tulevina vuosina pitää ilman muuta keskittyä kouluttamaan ja antamaan kokemusta tulevaisuuden pelaajille, kuten esim. Tommi Määttä, Erik Hörhammer. Sivutukien osalta ikävää oli Antti Ekmanin poisjääminen, mutta Janne Rintala ja Tuomas Mokko ovat pelanneet tuota paikkaa seurajoukkueessa ja olivat myös Kazakstan-maaotteluissa sivutukena. Rintalalla toki olisi ollut käyttöä keskikentälläkin. Samuli Helavuori on kehittynyt edelleen ja alkaa olla joukkueen runkomiehiä. Keskikenttä ja pelinrakentaminen ovat kokeneiden Aaltosen ja Hauskan harteilla ja heitä tukevat nuoret todella vahvat luistelijat Janne Rintala, Tuomas Määttä, ja Eetu Peuhkuri. Myös Markus Kumpuojaa tullaan käyttämään keskikentällä hyökkäyksen lisäksi, kuten myös allroundpelaajaksi roolitettua Ville-Veikko Angeriaa, joka on käytettävissä myös sivutukena ja puolustajana. Häntä on peluutettu kaikilla näillä paikoilla maaotteluissa. Puhtaita hyökkääjiä ovat Mikko Lukkarila ja Sami Laakkonen, jolta odotamme myös paljon. Pois jäivät hyökkääjistä vielä keskenkuntoinen Pekka Rintala ja estynyt Mikko Rytkönen”
”Kisoissa isoina teemoina ovat aikaeroon tottuminen, fyysisen rasituksen sietäminen ja joukkueen pelin kehittyminen. Ensin joukkueen tulee varmistaa pääsy välieriin ja sen jälkeen kaikki kulminoituvat siihen otteluun, jossa vastassa on todennäköisesti toinen ns. ”suurista” Ruotsi tai Venäjä. Sitten tulee vielä sijoitusottelu, jossa vain voitto kelpaa. Mitalikantaan palaaminen on joukkueen tavoite, josta ei tingitä.”

0446    0322    0315    0339

Tuomas Mokko                       Teemu Määttä                        Tuomas Määttä                 Eetu Peuhkuri
Yllä Suomen ensikertalaisia miesten MM-kisoissa, kuvat Pekka Huovila ja alla 2015 kisajoukkueen 2004 maailmanmestarit Ville Aaltonen, Markus Hiukka ja Sami Laakkonen.

6647 Aaltonen 6698 Hiukka6676 Laakkonen

 

Venäjä MM-historian menestyksekkäin

Venäjä (sisältää Neuvostoliiton, IVY maiden ja Venäjän tulokset) on kaikkein menestyksekkäin maa, mestaruuksia on 20, Ruotsi on toisena 11 mestaruudellaan ja Suomi voitti ainokaisensa 2004. Venäjä voitti kaikki mestaruudet vuoteen 1981 saakka, jolloin Ruotsi voitti ensimmäisen mestaruutensa. Vuosien saatossa osanottavien maiden määrä on kasvanut perinteisten neljän (Suomi, Ruotsi, Venäjä ja Norja) maan lisäksi. MM-kisoissa ovat esiintynet Hollanti, Japani, Kanada, Kazakstan, Latvia, Mongolia, Saksa, Somalia, Ukraina, Unkari, USA, Valko-Venäjä ja Viro). Nyt mukana uutena maana oli Kiina.
Sarjajärjestelmä on myös kokenut muutoksia. Vuoteen 1983 saakka pelattiin sarjamuotoisesti mutta sen jälkeen runkosarjan jälkeen pelattiin mitalipelit. 1991 mukaan tulivat myös semifinaalit ja 2014 kaksilohkoinen A-ryhmä.

MM-kisojen tiedotus ja näkyvyys
Jääpalloliitto toimittaa oman jakelukanavansa kautta raportit Suomen otteluista.
Joukkueen yhdyshenkilö kisoissa on Timo Knuuttila +358 50 5611538

MM-kisojen A-sarjan kotisivut
Josta löytyy otteluohjelma ja muuta MM-kisoihin liittyvää informaatiota. Ruotsi vs. Suomi alkaa paikallista aikaa klo 16.30 – Suomen aikaa klo 09.30.

Kisojen kaikki ottelut ovat nähtävissä livenä internetin kautta menemällä kisojen kotisivujen otteluohjelmaan ja klikkaamalla ottelukohtaista On-line kohtaa.

Ruotsin puolellaTV4:n tytäryhtiö TV12 näyttää kaikki ottelut http://iof1.idrottonline.se/SvenskaBandyforbundet/NYHETER/SENASTENYTT/Inforherr-VMFoljSverigesguldjaktiTV12/ ja TV4 play tarjoaa seitsemän ottelua. http://www.tv4play.se/program/bandy

Venäjän valtakunnallinen Sport kanava näyttää myös runsaasti MM otteluja.

Suomen joukkue:

numero, nimi, seura, maaottelut
Maalivahdit
72. Pertti Virtanen Vänersborg 14 A, 7N, 8P, 2J
23. Kimmo Kyllönen Sirius, Uppsala 32 A, 6N, 2 P

Kenttäpelaajat
4. Pekka Hiltunen HT-Bandy, Haaparanta 54 A
5. Markus Hiukka HT-Bandy, Haaparanta 56 A, 5N, 10P
6. Teemu Määttä Botnia, Helsinki 1A, 15B, 10N, 7P, 6J
7. Ville-Veikko Angeria Akilles, Porvoo 22A, 2B, 7N, 7P, 4J
11. Markus Kumpuoja Hammarby, Tukholma 47A, 3B, 7N, 4P, 2J
21. Samuli Helavuori Bollnäs 28A, 13B, 11N, 6P
22. Ville Aaltonen Bollnäs 119A, 5N, 2P, 5J
46. Ilari Moisala Broberg, Söderhamn 55A, 2J
51. Tomi Hauska Vetlanda 27A, 2B, 7N, 8P, 4J
74. Eetu Peuhkuri Veiterä, Lappeenranta 1A, 5B, 5N, 6P
77. Sami Laakkonen Akilles, Porvoo 123A, 10N, 3P
87. Mikko Lukkarila Vänersborg 62A, 7N, 2P, 4J
90. Janne Rintala Västerås 3A
91. Tuomas Mokko HT-Bandy, Haaparanta 4A, 15B, 6N, 8P, 2J
99. Tuomas Määttä Botnia, Helsinki 5B, 5N, 13P

Kotiinjäävät varamiehet
8. Joonas Peuhkuri Veiterä, Lappeenranta 2A, 6B, 4N
10. Samuli Koivuniemi Bollnäs 7A, 2B, 6N, 6P, 4J
12. Jussi Aaltonen Motala 1A, 8B, 6N, 6P, 4J
20. Juho Liukkonen Kampparit, Mikkeli 33A, 6N, 4P, 2J
70. Rolf Larsson Broberg, Söderhamn 43A, 5N, 8P, 2J
78. Anssi Hänninen, Kungälv 7A
85. Pekka Rintala Tillberga, Västerås 22A, 2B, 5N
89. Matti Vainio Akilles, Porvoo 3A, 5B, 6N, 4J
Johto
Päävalmentaja Antti Parviainen Porvoo
Valmentaja Timo Aaltonen Pori
Valmentaja Olli Manninen Mikkeli
Huoltaja Harri Heinonen Porvoo
Huoltaja Peter Tukiainen Porvoo
Joukkueenjohtaja Timo Knuuttila Jyväskylä
Erotuomarit

Päätuomarit
Petri Kuusela, Tornio
Simo Pyysing, Lappeenranta

Linjatuomarit
Jyrki Rekilä, Oulu
Tom Niiranen, Varkaus

Erotuomaritarkkailija
Tero Tuhkanen, Mikkeli

FIB delegaatti
Leo Segerman
STATISTIKKAA, jääpallon MM kisat kautta aikojen

Linkin alta löytyy
– Maailmanmestaruuskilpailut ja mitalistit
– MM-mitalit
– Runkosarjan maratontaulukot
– MM-kisojen maalikuninkaat

Suomi on kerran voittanut MM-kultaa – 2004, Västeråsissa Ruotsissa. Ratkaisumaalin voit katsoa tästä:

Kultajoukkue

 

 

 

 

 

 

Suomen miesten MM 2004-kultajoukkue

Maalivahdit
Timo Oksanen Bollnäs
Pasi Hiekkanen Broberg

Kenttäpelaajat:
Markus Hiukka Broberg
Ville Aaltonen Ljusdal
Petteri Lampinen Edsbyn
Kimmo Huotelin Edsbyn
Vesa Vuokila Bollnäs
Samuli Niskanen OLS
Marko Miinala Kalix
Jarno Väkiparta Västerås
Janne Väkiparta Bollnäs
Iivo Wegelius Katrineholm
Mika Mutikainen HIFK
Mikko Aarni ToPV
Ari Holopainen Vänersborg
Sami Laakkonen Vänersborg

Johto:
Valmentajat:
Esko Tammilehto
Timo Tiusanen
Joukkueenjohtaja
Timo Vättö
Huolto
Ari Kukkonen
Ari Koponen
Fysioterapia
Petri Laakso

Faktoja MM-kilpailuista

• Suomi, Ruotsi ja Venäjä ovat osallistuneet kaikkiin MM-kilpailuihin (34)
• 28.2.1957 pelattiin ensimmäinen MM-ottelu. Suomi kaatoi Helsingin Olympiastadionilla Ruotsin maalein 4-3. Venäjä voitti MM-kultaa

MM57 (640x464)

 

 

 

 

 

 

 

• Viisi kertaa kisat on pelattu hallissa, 1989 ja 2010 Moskovassa, 1993 Hamarissa, 2008 Västeråsissa ja 2013 Vänersborg.
• MM-kisojen ensimmäisen maalin teki Tauno Timoska 1957 avausottelussa Ruotsia vastaan ja ottelua seurasi 8942 katsojaa. Samoissa kisoissa tehtiin myös vielä voimassa oleva suomalaisen jääpalloilun katsojaennätyslukemat – peräti 14.369 maksanutta katselijaa,
Venäjällä on pisin tappioton jakso: 2.3.1957–24.2.1973 välisen aikana joukkue pelasi 30 ottelua ilman tappioita
• Yhden ottelun maaliennätys syntyi 1995 kun Kazakstan kuritti Unkaria peräti 27-0
• Eniten maaleja MM-finaalissa tehtiin 1997 Ruotsin kaataessa Venäjän 10-5
• Suomi on kärsinyt tappion finaalissa suurimmalla maalierolla 1989, kun silloinen Neuvostoliitto iski numeroiksi 12-2
• MM-kisojen kaikkien aikojen maalintekijä on Venäjän Sergei Obuhov, joka on viimeistellyt 153 maalia. Suomen paras on Ari Holopainen, joka kymmenessä MM – kilpailussa on viimeistellyt 78 maalia. Sami Laakkosella on koossa 66 täysosumaa ja Samuli Niskanen viimeisteli urallaan 48 maalia.

Ari H

 

 

 

 

 

 

 

Ari Holopainen oli armoton maalintekijä. 2004 MM-kisoissa Suomi voitti Venäjän runkosarjassa 4-3 ja Välieräottelussa myös 4-3, Holopainen iski Suomen maaleista seitsemän (7).
• Sergei Obuhovilla on yhden MM-kisan maalintekoennätys, 2005 hän sivalsi 24 maalia
• Suomalaisista maalintekijätilaston ovat voittaneet 1957 Alpo Aho (jaettu), 1961 Tauno Timoska (jaettu), 1967 Seppo Rounaja, 1971 Kalevi Pirkola, 1985 Leo Segerman (jaettu) ja 1995 sekä 2004 Ari Holopainen
• Samuli Niskanen on suomalaista tehnyt eniten maaleja yksissä kisoissa, 1997 hän viimeisteli 13 täysosumaa.

SN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tässä yksi Niskasen MM osumista

• Vanhin Maailmanmestari on Viktor Shakalin, joka 1999 voitti mestaruuden 40 vuotiaana
• Vanhin maailmamestari valmentaja on ollut Vasili Trofimov, joka 60 vuotiaana johdatti Neuvostoliiton voittoon 1979.
• Eniten MM -otteluja suomalaisista on Samuli Niskasella, joka on edustanut maatamme 85, Sami Laakkonen on edustanut maatamme 82 kertaa, Ville Aaltonen 81, Ari Holopainen 58 kertaa ja Jukka Ohtonen ehti uransa aikana edustaa Suomea 57 MM ottelussa.
• Kaikissa MM-kisoissa on valittu parhaita pelaajia; maalivahti, puolustaja, keskikenttäpelaaja ja
hyökkääjä. Suomalaisista parhaiksi on valittu:1957 hyökkääjä Tauno Timoska, 1963 puolustaja Pekka Kettunen, 1967 mv Lars Näsman ja hyökkääjä Seppo Rounaja, 1969 mv Lars Näsman, 1971 mv Seppo Jolkkonen, 1987 keskikenttäpelaaja Timo Serenius, 1989 puolustaja Esko Tammilehto, 1991 mv Jorma Saastamoinen, 1995 mv Pasi Inoranta ja 1999 keskikenttäpelaaja Samuli Niskanen, 2004 hyökkääjä Ari Holopainen, 2006 Samuli Niskanen valittiin parhaaksi keskikentäpelaajaksi ja Petteri Lampinen ja Samuli Niskanen valittiin MM allstars miehistöön. 2007 MM
kisojen parhaaksi puolustajaksi valittiin Petteri Lampinen. 2010 ja 2011 MM -kisojen parhaaksi maalivahdiksi valittiin Marko Herajärvi.

• MM-kisojen suurimmat yllätykset:

1. Norja voitti MM-hopeaa 1965
2. Ruotsi katkasi Neuvostoliiton kultaputken 1981
3. Suomi pudotti Neuvostoliiton finaalista 1987
4. Norja kukisti Suomen pronssiottelussa 1993
5. Kazakstan voitti Suomen pronssiottelussa 2003
6. Suomi voitti MM-kultaa 2004

Final Swe-Fin 10

 

 

 

 

 

 

7. Viro sijoittui B-lohkossa toiseksi 2009
8. Suomi voitti 2011 kisoissa ensimmäistä kertaa runkosarjan
9. Somalia ensimmäisenä afrikkalaisena maana osallistuu MM-kisoihin 2014
10. Irkutskissa 2014 mukana oli 17 maata
11. Kiina osallistui Habarovskin 2015 MM-kisojen B-sarjaan