P15-maajoukkue Kalliossa – Katso kuvat

Julkaistu: 6.02.2017

P15-maajoukkueen perinteisen Ruotsia vastaan pelattavan tuplamaaottelun ensimmäinen osa meni selvin numeroin länsinaapurille. Pikku-Jalopeurat eivät saaneet omaa peliään käyntiin ja Ruotsi käytti tilanteen hyväkseen.

Lisätty 6.2.: Kuvakimara orig. jutun jälkeen

P15-maaottelu: Suomi – Ruotsi 0–8 (0–4)

Pelin ensimmäinen vartti pelattiin molemmin puolin varovaista peliä. Suomi painotti varmaan puolustuspelaamiseen – ehkä hieman senkin kustannuksella, että oma pelin rakentamisessa näkyi katsomoon ajoittainen hätäily ja jännitys. Yleensä pallovarmat pelinrakentajat eivät saaneet palloa liikkeelle toivotulla tavalla ja keskikentän jälkeen otteissa näkyi kiire.

Totta tietysti on, että maaotteluissa ja kansainvälisissä peleissä pelin tempo on aivan toista luokkaa kuin kotoisissa sarjapeleissä ja tottumattomuus vauhtiin vaikutti oman pelin hajoamiseen. Ruotsalaiset puolestaan pelasivat varsin tutunnäköistä kahdensuunnanpeliä, jossa pelin painopisteen siirtäminen laidalta toiselle oli Suomelle myrkkyä.

Kahdenkymmenen peliminuutin jälkeen Ruotsi johti 2–0, joista varsinkin toisessa maalissa koko Suomen joukkue saa katsoa peiliin: Suomen pojat luulivat saaneensa kulmalyönnin ja asettuivat porukalle kaarelle – Ruotsi pisti nopeasti pelin käyntiin paitsiovaparista ja pelin hahmo Kasper Sandgren vapautti Isac Karlssonin maalintekoon.

Ensimmäisen jakson lopulla Ruotsi iski kaksi maalia rankkareista, joten taukoluvut 0–4 olivat varsin karut.

Toisella puolikkaalla Ruotsi lisäsi vielä lisää vauhtia ja vastaavasti Suomi ei edelleenkään saanut palloja vauhtiin hyökkäyksessä viilettäneille Leevi Kukkasniemelle ja Tuukka Ässämäelle. Paras tilanne sattui noin 55. minuutin kohdalla kun pallo saatiin osumaan Ruotsin maalin ylärimaan – sitä lähemmäs ei päästy.

Ruotsi nakutti maaleja tasaisesti toisen puoliajan aikana ja numerot olivat siten selvät. Suurin ero joukkueen pelaamisessa oli nimenomaan ”joukkueen pelaamisessa” – sitä ei oikein löytynyt. Yksilötasolla kentältä erottui erityisesti Ruotsin joukkueen #7 Kasper Sandgren, joka oli todella hyvä tuomaan palloa yli keskialueen ja hänen monet oikea-aikaiset syötöt tavoittivat kärkipelaajat varsin hyvin. Sandgrenin saldo, 1+3, kertoo, että kentän näkyvimmän pelaajan ei aina tarvitse olla maalitykki – se rooli oli tänään varattu #11 Isac Karlssonille (4+0).

Näin on tällä 02-ikäluokan maajoukkueella polkaistu maajoukkuepelit käyntiin. Mainittakoon, että Suomen joukkueessa pelasi myös nippu 03 syntyneitä (Elmeri Hämäläinen, molemmat maalivahdit Lasse Korhonen ja Atte Sonntag, Aki Manninen, Rasmus Ruusunen) sekä 04 syntyneiden kotimaista eliittiä oleva Toni ”Takatukka” Ässämäki. Ruotsilla joukkueen runko muodostui 02:sista ja mukana oli kaksi 03-syntynyttä.

Vaikka pelillisesti jäi parannettavaa ja vaikka voidaan todeta, että yksilötaidoissa suomalaiset eivät näkyvästi olleet Ruotsia jäljessä, niin isoimmat haasteet lienevät asenne- ja joukkuepelaamisen tasolla: nyt on aika kaivaa esille suomalaisen sisun ”se väkevämpi” puoli ja näyttää ruotsalaisille, että hyvä taistelu tuo potkua myös joukkuepelaamiseen – sen pojat kyllä osaavat!

Suomi P15-mj 2017 Kalliossa

 

Näin kertoi joukkueen kapteeni Tuukka Ässämäki pelin jälkeen:

 

Valmennusryhmästä Jukka Pulkkinen sanaili tähän tapaan:

 

Huomenna sunnuntaina (5.2.) joukkueet kohtaavat toistamiseen Sollentunawallenilla, Tukholmassa. Toivotaan pojille lujaa asennetta ja tiukkaa taistelua huomiseen päivään! Ottelu alkaa klo 13 Ruotsin aikaa ja tuttuun tapaan peliä voi seurata elitrapport.se:n kautta…

Tässä vielä linkki tämän päivän ottelupöytikseen

 

Mikko Sarkkisen ottamaa kuvasatoa lauantain ottelusta:

p15 s-r 01

Veeti Väisänen ohitti konttaavan ruotsalaispakin, mutta pallo jäi matkalle…

 

p15 s-r 02

Tuukka Ässämäki taisteli C-nauha hihassa.

 

p15 s-r 03

Karo Liimatainen kiersi tyylillä Johan Hannegårdin.

 

 

p15 s-r 04

Puolustuksen Aku Sarkkinen suojasi huolella palloa.

 

p15 s-r 05

Leevi Kukkasniemi vauhdissa, Rasmus Skarps jäi tässä kirissä kakkoseksi.

 

p15 s-r 06

Edwin Porswald (#5) ja Samppa Äikäs törmäyslinjalla…

 

p15 s-r 07

Eetu Pulkkinen väisti karvaajan. Päädumare Thomas Södergren ja kippari Ässämäki seuraavat katseella.

 

p15 s-r 08

Tuukka Ässämäki ja Samppa Äikäs ohjauspuuhissa. Pallo pois ruotsalaisilta.

 

p15 s-r 09

Rasmus Ruusunen lähestyi maalintekosektoria ja valmiina rystynostoon. Oscar Löfström (#21) valmiina torjumaan.

 

p15 s-r 10

Toni Ässämäki: kentän lyhyin pelaaja, kentän pisimmät hiukset ja suurin sisu.

 

p15 s-r 11

Samppa Äikäs vauhdissa keskialueella.

 

p15 s-r 12

Elmeri Hämäläinen tuimassa vauhdissa.

 

p15 s-r 13

Leevi Kukkasniemi pyrkii puolustuksen läpi, Niilo Hilmola (#70) väijyy laidalla syöttöä.

 

Kaikki pelitilannekuvat: Mikko Sarkkinen

Teksti ja haastattelut: Topiantti Äikäs