Suomen kärsivällisyys palkittiin turnauksen avausvoitolla

Julkaistu: 1.02.2017

Suomi nappasi alkusarjan päätteeksi turnauksen ensimmäisen voittonsa kukistamalla Kazakstanin lukemin 3-5. Ottelun ensimmäiset 45 minuuttia olivat vaikeita Kazakstanin päästyä johtoon ja vetäydyttyä puolustamaan. Toisella jaksolla Suomi sai paremmin purettua Kazakstanin puolustuksen ja muutamalla erinomaisella yksilösuorituksella voittoon riittäneet maalit.

Ensimmäistä kertaa turnauksessa Suomi oli tilanteessa, jossa se ei lähtenyt haastajana otteluun. Suomi pitikin palloa enemmän, vaikka Kazakstan oli jakson alun aktiivinen. Suomi pääsi kymmenen minuutin kohdalla johtoon Tuomas Liukkosen lähettäessä upealla syötöllä Mikko Lukkarilan läpiajoon.

Kazakstan lähti pallon saatuaan nopeasti vastaiskuihin ja sai sitä kautta kulmalyöntejä, josta lopulta tasoitus tulikin Anatoly Golubkovin laukauksen mentyä maaliin pudoten Suomen pelaajien muurin kautta juuri ja juuri maaliviivan väärälle puolelle. Kazakstanin johto-osuma syntyi pari minuuttia myöhemmin. Keskikentällä tapahtuneen yhteentörmäyksen jälkeen Rauan Issaliev sai pallon ja pääsi etenemään maalipaikkaan nostaen pallon Suomen maaliin.

Tämän jälkeen Kazakstan keskittyi puolustamiseen pistäen keskikentän todella tiiviiksi ja tarvittaessa rikkoi vapaalyönnin arvoisesti. Pariin otteeseen Suomi sai pelattua pallon Kazakstanin linjan taakse ja muutamaan otteeseen Suomen pelaajat kokeilivat kauempaa lyöntiä. Laukausten tarkkuudessa oli vielä hieman parantamisen varaa.

”Mentiin ihan liian nopeasti siihen niiden sumppuun. Olisi pitänyt malttaa vielä enemmän ja tehdä tilaa enemmän, mihin halutaan pelata se pallo. Ekalla jaksolla tuli ihan liikaa syöttövirheitä. Se parani toiselle jaksolle aika paljonkin, mutta paljon jäi parannettavaa seuraavan peliin”, analysoi Markus Kumpuoja avausjaksoa ottelun jälkeen.

Toiselle jaksolle Suomi sai loistavan alun Tuomas Määtän tasoittaessa minuutin pelin jälkeen ottelun koko kentän komean soolon päätteeksi. Suomi alkoi saada Kazakstanin bussia muutoinkin paremmin murrettua ja hyökkäysten päättäminen parani, jolloin Suomi alkoi saada paremmin laukauksia ja kulmalyöntejä. Suomi kävi pikaisesti johdossa Tuomas Liukkosen lähettäessä toistamiseen ottelussa loistavan läpisyötön, joka tällä kertaa tavoitti Markus Kumpuojan. Kumpuoja löysi vielä syötöllä Rolf Larssonin, joka heittäytyessäänkin sai pallon nostettua maaliin. Kazakstanin kuitti tuli pari minuuttia myöhemmin Artem Vshivkovin tehdessä rangaistuslyönnistä tasoituksen.

Kumpuoja vei Suomen johtoon 74 minuutin kohdalla ja tämän jälkeen Suomi ei enää johtoasemasta luopunut. Suomen puolustamisessa alkoi olla samanlaista agressiivisuutta, mitä eilisessä ottelussa Venäjää vastaan ja Kazakstanin maalipaikat jäivät vaisuiksi. Lopullisen niitin ottelulle antoi rangaistuslyönnistä Mikko Rytkönen pari minuuttia ennen loppua.

”Puolustettiin tänään aika hyvin ja oltiin joukkueena puolustamassa menetyksen jälkeen. Onneksi meillä on myös erinomaiset maalivahdit. Moni jätkä laittoi ittensä likoon kulmatilanteissa, siinä on vähän sisua ja uhrautumista, mitä voitaminen vaatii”, Kumpuoja kertoi toisen jakson tasonnoususta.

Suomen pelaajisto sai tärkeitä onnistumisia kautta linjan ottelussa. Kumpuoja ja Mikko Rytkönen olivat Suomen tehokkaimmat tehoilla 1+1. Ensikertalaisista Tuomas Liukkonen oli vahvasti mukana alustamassa kahta Suomen maalia ja Jimi Heinonen oli luomassa Suomen 3-4 maaliin johtanutta tilannetta.

”Liukkoselta aivan huikeaa peliä. Huomaa, että sillä on älyttömän hyvä pelisilmä. Noita silmiä ei ole ihan jokaisella. Mukava nähdä, että hän on ottanut roolia joukkueessa. Mukavaa, että tulee tärkeitä onnistumisia avainpelaajille”, Kumpuoja päätti.

Seuraavaksi Suomella on heti huomenna edessä puolivälierät, joissa vastaan asettuu USA.