Ruotsille MM-kultaa, Suomi ei antanut Norjan yllättää pronssiottelussa

Julkaistu: 5.02.2017

Ruotsi nousi hienosti 3-1 tappioasemasta 4-3 voittoon jääpallon miesten MM-finaalissa. Tasaisessa ottelussa ei tällä kertaa noussut esille yksittäisiä pelaajia. Ruotsin parhaita olivat mv Bergvall, kaksikko Mossberg, Edlund jotka keräsivät tehot 1+1. Voittomaalin viimeisteli Adam Gilliam. Mainittakoon, että Jevgeni Ivanushkin maalillaan nousi kaikkien aikojen MM-kisojen maalintekijätilaston jaetulle toiselle sijalle Sergei Obuhovin kanssa – molemmilla on koossa 154 MM kisamaalia

Suomelle MM pronssia

Suomi lähti hyvällä asenteella pronssiotteluun ja Juho Liukkonen veikin jo vajaan kolmen minuutin kohdalla Suomen johtoon. Norja kuitenkin sinnitteli tiukasti mukana Suomen hallinnasta huolimatta. Norja pystyi jopa tasoitukseen kulmalyönnistään Nikolai Jensenin lyönnin mentyä Suomen muurin läpi.

Suomen nopea vastaus tuli Markus Kumpuojan lyödessä niin ikään kulmalyönnistä Suomen uudelleen johtoon. Norja pysyi Suomen kyydissä ensimmäiset 25 minuuttia, jonka jälkeen Pekka Rintala löi ensin Suomen kahden maalin johtoon kulmalyönnistä ja pari minuuttia myöhemmin Kumpuoja taiteili päivän toisen maalinsa ilmasta.

Norja sai pariin otteeseen palloa toimitettua Suomen puolustuksen keskelle ja kertaalleen norjalaiset pääsivät kokeilemaan rangaistuslyöntiäkin. Jensen asettui lyöjäksi ja pamautti pallon hieman yli Suomen maalin.

Suomi teki heti toisen jakson avausminuutilla viidennen maalin Liukkosen onnistuessa ja jälleen kulmalyönnistä. Suomen hyvät kulmalyönnit jatkuivat vajaa kymmenen minuuttia myöhemmin Teemu Määtän tehdessä.

Suomi tiivisti puolustustaan toisella jaksolla ja Norjan hyökkäykset jäivät huomattavasti ponnettomimmiksi, mitä avausjaksolla ja samalla Norjan maalintekopaikat olivat käytännössä nollissa toisen jakson. Suomi puolestaan iski vielä pari maalia, erikoistilanteiden ollessa Suomen ehdoton vahvuus pronssipelissä. Loppulukemat kirjattiin lopulta Suomen voitoksi 11-1.

Avausjaksolla eilinen ottelu ja sen tuoma pettymys vielä näkyi, toisella jaksolla Suomi paransi riittävästi, jotta ottelusta ei tullut liian vaikeaa Suomelle. Suomi pelasi hyvin myös laitojen kautta hankkien sitä kautta paljon kulmia. Kun vielä kulmalyönneissä Suomella oli hyvä päivä, hoitui pronssimitalit Suomelle lopulta kohtalaisen helpolla.

”Hyvä päätös turnaukselle. Tänäänkin oltiin hyvällä jalalla liikkeellä. Ensimmäisellä jaksolla tuli huonoja hetkiä loppuun, mutta toisella jaksolla pelattiin hyvin. Hyvä maku jäi muutenkin turnauksesta. Näkee, että ollaan menty eteenpäin ja jatkossakin saavat Ruotsi ja Venäjä miettiä enemmänkin kun pelaavat meitä vastaan. Tässä on jotain hyvää meneillään. Puolustus toimi läpi turnauksen hyvin, mikä on yksi merkki asenteesta, jota ollaan haettu viimeiset vuodet. Ollaan saatu myös kovuutta lisään ja palattu suomalaisuuden juurille”, kertoi joukkueen kapteeni Ville Aaltonen ottelun jälkeen.

”Kyllä se harmittaa se välieräottelu edelleen. Meillä oli siinä omat hetkemme ja paikat, mitä ei pystytty käyttämään hyväksemme. Aina sitä puhutaan, että puolustetaan hyvin ja tehdään omista paikoista maalit. Eilen puolustus hoidettiin hyvin, mutta kliinisyyttä lisää tarvitaan maalintekoon. Kyllä ylipäätään, kuten aina on ollut hienot puolitoistaviikkoa ja ryhmässä on hyvä henki. Kaikki tässä porukassa pelaa joukkueelle, mikä on tärkeää. Ensikertalaisille pitää myös nostaa hattua. He ovat pelanneet sillä tasolla, mitä näitä pelejä pitää pelata ja siitä on hyvä lähteä jatkamaan”, Aaltonen kiitteli joukkuetta.