Veiterän huima nousu toi mestaruuden Lappeenrantaan

Julkaistu: 11.03.2017

Lappeenrannan Veiterä nousi vieraskentällä kahden maalin takaa 3-5 voittoon ja Suomen Mestariksi 37 vuoden tauon jälkeen. Veiterän kapteeni Janne Hauska teki Veiterälle kaksi maalia ja maalivahti Topi Peuhkuri otti useita huipputorjuntoja kruununa Petteri Lampisen laukoman rangaistuslyönnin torjuminen.

Ottelun alku oli hieman hakemista molemmilta joukkueilta. Vauhtia oli ehkä enemmän kuin järkeä molempien puhkuessa näytönhaluja runsaslukuiselle ja äänekkäälle yleisölle. Pallonmenetyksiin ei keskialueella ollut juurikaan varaa, sen verran nopeasti kumpikin joukkue peliä käänsi.

Veiterä siirtyi vierasjohtoon 16 minuutin kohdalla Tuukka Loikkasen maalilla. Veiterä tuli laidasta vauhdilla ylös ja Aleksi Seppänen toimitti palloa maalille, josta Loikkanen löi irtokarat sisään. Kauaa ei Veiterän ilo kestänyt, kun Rickard Anderson pääsi lyömään kaukaa tasoituksen. Veiterän maalilla Topi Peuhkuri ei nähnyt lainkaan ruuhkan takaa tullutta palloa.

Viimeiset 25 minuuttia avausjaksosta kääntyi täysin Akilleen hallinnaksi, eikä Veiterä saanut juurikaan laukauksia aikaan. Sami Laakkonen otti joukkueensa reppuselkään ja löi Akilleelle kaksi maalia nopeaan tahtiin vieden Akilleen lopulta 3-1 taukojohtoon. Akilleella oli pian kolmannen maalinsa jälkeen myös rangaistuslyönti, mutta Topi Peuhkuri venyi maalillaan torjuntaan.

Toisella jaksolla pelin kuva kääntyi täysin päälaelleen. Veiterä oli kuin uudestisyntynyt ja painoi pelin Akilleen päätyyn halliten peliä. Veiterän nousun 49 minuutin kohdalla aloitti Emil Fedorov, joka pelattiin nokikkain Akilleen maalivahti Magnus Gustafssonin kanssa.

Janne Hauska toi Veiterän tasoihin 55 minuutin kohdalla. Heti tämän jälkeen Akilleella oli käytännössä ainoa toisen jakson maalitilanne kotijoukkueen saadessa kulmalyönnistä hirmuisen mylläkän aikaan Veiterän maalille. Veiterän uhrautuvainen puolustus kesti takaiskuitta.

Akilleen valmennus yritti herätellä pelaajiaan aikalisällä, mutta sekään ei auttanut. Toisen jakson Veiterän näytös muuttui kymmenen minuuttia ennen ottelun loppua Veiterän juhlaksi kapteeni Janne Hauskan tehdessä toisen maalinsa ottelussa. Lopullisen niitin ottelulle antoi Aleksi Seppänen aivan loppuminuuteilla Veiterän voittaessa 3-5.

”Tänään nähtiin hieno tapahtuma, jossa oli paljon porukkaa. Jää oli varsinkin toisella jaksolla huippukunnossa. Halusimme nauttia jokaisesta hetkestä, ei ole kuitenkaan ihan joka päiväistä herkkua päästä tuollaisen yleisön eteen”, kertoi Veiterän kapteeni Janne Hauska ottelun jälkeen.

Hauskan mukaan puoliajalla Veiterän kopissa painotettiin pelirohkeutta ja uskallusta pelata. Hauskan mukaan toisella jaksolla Veiterä pystyi paremmin pelaamaan oman suunitelmansa mukaan jäitä pitkin jättäen pitkät pallot vähemmälle.

Kahden maalin Hauskan lisäksi Veiterän sankariksi nousi Petteri Lampisen rangaistuslyönnin kiinni ottanut ja ottelun parhaaksi pelaajaksi valittu Topi Peuhkuri.

”Kyllä siinä pilkussa mietti, että pitäisi ottaa tämä kiinni, muuten loppuu usko. Lampinen oli kerran aikaisemmin tällä kaudella laukonut minulle yhden rangaistuslyönnin ja minulla oli aavistus siitä, mihin se vetää. Lampisella on sen veran hyvä lyönti, että oli pakko lähteä aavistamaan. Onneksi osuin nyt oikeaan”, Peuhkuri kertasi ottelun käännekohtaa.

”Ensimmäisellä puoliajalla siinä oli muutenkin aika vaarallisia paikkoja niiden lisäksi, mistä he tekivät maalinsa. Toisella puoliajalla Akilles ei päässyt niin vaarallisiin lyöntipaikkoihin enää. Itselle tämä oli varmaankin kauden paras ottelu. Pääsin hyvin flow-tilaan ja oli kiva sekä helppo torjua”, Peuhkuri jatkoi.

Veiterä pelasi läpi kauden nousujohteisesti. Alkukaudesta joukkueella oli vielä vaikeaa, mutta pelin taso parani lappeenrantalaisilla kauden edetessä huipentuen upeaan ja jälleen kerran nousujohteiseen finaaliesitykseen. Kapteeni Hauskan mukaan joukkue pääsi maajoukkuetauolla harjoittelemaan lähes täydellä miehityksellä ja laittamaan viimeisetkin palaset kuntoon.

”Ollaan menty peli kerrallaan ja puhuttu, että kun hoidetaan puolustuspeli hyvin, niin hyökkäyspelikin kulkee sen jälkeen kuin itsestään. Voitot ruokkivat itseluottamusta ja nuoret pelaajat kun näkevät, että homma toimii niin he uskaltavat pelata. Meiltä ei myöskään odotettu mestaruutta, joten päästiin työstämään rauhassa omaa hommaa”, Hauska kertoi.

Kuva Pekka Huovila