Suomi mitaliodotuksin Habarovskiin

Julkaistu: 22.01.2018

 

 

Suomi lähtee Habarovskin miesten jääpallon MM-kisoihin tavoittelemaan menestystä hyvin pitkälti parin viime vuoden aikana muodostuneen rungon ympärille rakennetulla joukkueella. Vaihtuvuutta ei hirveästi ole viime vuotisiin kisoihin verrattuna, mutta mukaan mahtuu myös kaksi MM-tasolla debytoivaa pelaajaa.

”Viidestä kärkimaasta (Venäjä, Ruotsi, Suomi, Norja, Kazakstan), meillä on keski-iältään varmaan nuorin joukkue ja meidän nykyinen runko tulee pelaamaan vielä vuosia kansainvälisellä tasolla. Meillä on ainoastaan muutama pelaaja, jotka ovat uransa siinä vaiheessa, että pelivuosia ei ole kansainvälisellä tasolla välttämättä monia”, Päävalmentaja Antti Parviainen kertoo.

Antti Parviainen, kuva Aleksi Riikonen

 

 

 

 

 

 

 

 

”Lisäksi meillä on tuloillaan hyviä nuoria 21-vuotiaiden ryhmästä sekä tietenkin kotoisesta Bandyliigasta. Nyt on myös heidän etsikkoaikansa. Jääpallon A-maajoukkueeseen noustaan tyypillisesti 22-25 vuoden iässä ja huippuvuodet tulevat 30 vuoden molemmin puolin. Eli näiltä nuorilta tarvitaan nyt kovaa panostusta lajiin ja pitkäjänteisyyttä harjoitteluun sekä tietenkin uskoa omiin mahdollisuuksiin.”

Tämän vuotisessa joukkueessa ensiesiintymisensä MM-tasolla tekevät Tommi Määttä ja Niko Nissinen, jotka molemmat tulevat pelaamaan puolustuksessa tuoden apua keskuspuolustukseen. Tommi Määtän kohdalla debyytti oli tapahtua jo viime vuoden kisoissa, mutta silloin viime hetken loukkaantuminen esti kisamatkan. Keskuspuolustuksesta vastaavat Määtän ja Nissisen lisäksi kapteeni Ville Aaltonen sekä liberon paikalla pelaava Ilari Moisala.

Keskuspuolustuksen lisäksi oikea sivutuki on ollut ongelmapaikka MM-joukkueessa. Täksi vuodeksi Antti Ekman tekee paluun MM-joukkueeseen pelattuaan hyvät maajoukkuepelit kauden aiemmissa turnauksissa. Ekmanin pelaamisen myötä Teemu Määttä pystytään siirtämään keskikentälle, jossa Määttä pelaa myös seurajoukkueessaan Siriuksessa. Vasemman sivutuen paikalla pelaa Samuli Helavuori. Suomi pelaa kolmella sivutuella kuten Ruotsi ja Venäjäkin, sivutukien vaihtajan roolissa on viime vuotiseen tapaan Tuomas Liukkonen.

Keskikentällä Suomella on runkona Teemu Määtän lisäksi Juho Liukkonen ja Tuomas Määttä, joita vaihtavat tämän hetkisen suunnitelman mukaan Ville-Veikko Angeria ja Eetu Peuhkuri. Kärjessä Suomella on todella vahvaa kautta Vänersborgissa pelaava Mikko Lukkarila, Siriuksen Markus Kumpuoja ja Jimi Heinonen.

Suomi avaa alkulohkonsa kahdella kovalla ottelulla Ruotsia ja Venäjää vastaan. Alkulohkon päätösottelussa vastaan tulee Norja. Turnauksen tiivis ottelutahti asettaa omat rasituksensa joukkueille. Tavoitteet Suomella on korkealla. Edellisten kisojen pronssi asetti minimitavoitteen tuleviin kisoihin eikä mitalia vähempään tyydytä tänäkään vuonna.

”Ensimmäinen kova ja haastava vastustaja on matkustaminen ja aikaero. Eli pitkä lentorupeama Habarovskiin asti ja sitten sopeutuminen 8 tunnin aikaeroon. Tähän olemme varanneet 4 päivän leirityksen paikanpäällä. Sitten seuraava huomioitava asia on fyysinen rasitus eli pelataan 7 päivän aikana 6 ottelua, joissa vastassa on maailman parhaat pelaajat eri maista.”

”Joukkueen minimitavoite on ilman muuta pysyminen mitali kannassa, mutta uskallamme kyllä unelmoida ja puhua ääneenkin maailmamestaruudesta. Onko sen aika tänä vuonna vai myöhemmin, se nähdään, mutta yhteenkään peliin ei lähdetä altavastaaja asenteella”, Parviainen summaa Suomen tavoitteet.

 

Suomen joukkue

 

numero, nimi, seura, ikä, maaottelut, MM kisat

Goal keepers (2)

 1. Kyllönen Kimmo, IFK Vänersborg 35-v, 58A, 6N, 2P, MM 6
 2. Virtanen Pertti, OLS 32-v, 42A, 7N, 8P, 2J, MM 4

Players (15)

 1. Aaltonen Ville, Bollnäs GIF 38-v, 146A, 5N, 2P, 5J MM 14
 2. Helavuori Samuli, Bollnäs GIF 26-v, 57A, 13B, 11N, 5P MM 6
 3. Kumpuoja Markus, IK Sirius 29-v, 77A, 3B, 7N, 4P, 2J MM 7
 4. Liukkonen Juho, IFK Vänersborg 34-v, 51A, 6N, 4P, 2J, MM 8
 5. Liukkonen Tuomas, Kalix 26-v, 12A, 9B, 4N, 5P MM 1
 6. Lukkarila Mikko, IFK Vänersborg 31-v, 92A, 7N, 7P, 6J MM 10
 7. Moisala Ilari, Broberg 34-v, 83A, 2J, MM 8
 8. Määttä Teemu, IK Sirius 26-v, 32A, 15B, 10N, 7 P, 6J, MM 3
 9. Määttä Tommi, Edsbyn IF 21-v, 9A, 4B, 10N, 11P, MM –
 10. Määttä Tuomas, Edsbyn IF 21-v, 30A, 5B, 10N, 13P, MM 3
 11. Peuhkuri Eetu, Veiterä 28-v, 30A, 5B, 5N, 6P, MM 3
 12. Heinonen Jimi, IK Sirius 21-v, 2A, 9B, 4N, 5P, MM 1
 13. Nissinen Niko, WP-35 24-v, 5A, 9N, 4P, 2J, MM –
 14. Angeria Ville-Veikko, Akilles 33-v, 32A, 2B, 7N, 7P, 4J MM 3
 15. Ekman Antti, LRK 36-v, 66 A, 2 N MM 7

Leaders

General Manager                     Markku Niemitalo, Oulu

HeadCoach                                Antti Parviainen, Porvoo

Coach                                         Esko Tammilehto, Jyväskylä

Coach                                         Olli Manninen, Mikkeli

Doctor                                        Petri Pesonen, Helsinki

Physioterapist                           Tomi Tukiainen, Porvoo

Material                                     Peter Tukiainen, Porvoo

Material                                     Harri Heinonen, Porvoo

Kotiinjäävät varamiehet

Maalivahdit

Peuhkuri Topi, Veiterä

Tervonen Juuso, Kampparit

Kenttäpelaajat

Gillgren Elias, Motala

Hiltunen Pekka, LRK Tornio

Hirvonen Kasperi, Kampparit

Peuhkuri Joonas, Örebro

Liimatainen Tero, Veiterä

Tammilehto Lasse, JPS

 

Teksti: Aleksi Riikonen