Ennakko: Bandyliigan mitaliottelut pelataan viikonloppuna

Julkaistu: 7.03.2019

Jääpallon miesten Suomen mestaruus on ratkaistu jo 108 kertaa ja nyt kuusi kertaa Suomen mestaruuden voittanut Veiterä ja nyt seurahistoriansa toista kertaa finaalissa pelaava JPS eli Jyväskylän Seudun Palloseura.

Jääpallon Bandyliigan mitalit ratkaistaan yhdessä ottelussa kerrasta poikki menetelmällä. Loppuottelu pelataan Lappeenrannassa lauantaina 9.3.2019 kello 15 alkaen ja pronssiottelu Mikkelissä Kampparien ja Akilleksen kesken perjantaina 8.3.2019 kello 18.30 alkaen.

Loppuottelu lähetetään lauantaina suorana Yle Areenassa ja koostelähetys TV2:ssa kello 19 alkaen. Ottelun selostaa toimittaja Kalle Pallonen ja kommentoi Esko Tammilehto. Perjantaina pelattava pronssiottelu striimataan Kampparien toimesta suorana Kari Nuolingon YouTube-kanavalla (sää- ja tekniikkavaraus).

Loppuottelu lauantaina 9.3.

Runkosarjassa joukkueet kohtasivat kahdesti. Molemmat voittivat kotiottelunsa. Veiterä voitti tammikuun alussa JPS:n 11–3 ja JPS viikkoa myöhemmin Veiterän 7–3.

Suomen Cupissa joukkueet kohtasivat lokakuussa, jolloin Veiterä oli 6-3 vahvempi ja pelasi finaalissa Akillesta vastaan.

Veiterä: 6 SM-kultaa, 7 hopeaa ja 8 pronssia. Viimeiset kaksi kautta ovat päättyneet kultajuhliin.

Veiterä voitti Bandyliigan runkosarjan häviten vain JPS:lle ja Kamppareille. Puolivälierissä Botnia kaatui suoraan kahdessa ottelussa. Välierissä Veiterä voitti Akilleksen suoraan kolmessa ottelussa.

JPS: 1 SM-hopea ja 1 pronssi. Viime kaudella joukkue sijoittui neljänneksi. Edellisen kerran JPS pelasi finaalissa vuonna 2014.

JPS sijoittui runkosarjassa kolmanneksi ja kohtasi puolivälierissä paikallisvastustajansa WP35:n, joka kaatui suoraan kahdessa ottelussa. Välierissä JPS joutui Veiterää tiukemmalle ja välieräsarja Kamppareita vastaan venyi viiteen otteluun.

Joukkueiden tehokkaimmat maalintekijät

Veiterä: #62 Tero Liimatainen runkosarjassa 27 maalia ja pudotuspeleissä 8 (5 ottelua).

JPS: #88 Saku Hämäläinen runkosarjassa 24 maalia ja pudotuspeleissä 9 (7 ottelua).

Keskikentän taistelijat

Veiterä:

#51 Tomi Hauska, joukkueen pelillisen identiteetin ydin – pelinrakentaja ja syöttökone.

#77 Aleksi Seppänen, pelinrakentaja, jolla riittää ”kädet” myös maalitilanteisiin.

#60 Aleksei Vorobjev, taitava nuori venäläispelaaja, jonka vahvuutena on hyvä luistelu ja taktinen peliäly.

JPS:

#20 Ilari Nikula, OLS:sta kotiseuraan palannut vahva luistelija, joka rakentaa tehokkaasti JPS:n peliä.

#34 Riku Hämäläinen, 1998-ikäluokan kirkkain tähti kotimaisilla kentillä. Erittäin hyvä luistelu ja mailatekniikka täydentää JPS:n keskikentän vahvuutta.

#15 Tatu Ässämäki, samoin 1998-ikäluokan tähtipelaaja, jonka peliäly ja luistelu ovat huippuluokkaa.

Liberot ja maalivahdit

Veiterä:  libero #16 Santtu Nurmi ja maalivahti #2 Topi Peuhkuri.

JPS:  libero #7 Mikko Rytkönen ja maalivahdit Iikka Lempinen ja Samuel Gerovoi

Kapteenisto

Veiterä: Janne Hauska (C), Tomi Hauska (A) ja Emil Segerman (A)

JPS: Tuomas Rintala (C) ja Mikko Rytkönen (A)

Valmentajat

Veiterä: Aleksei Nikisov

JPS: Mika Hyppönen

Erotuomarit

Päätuomari Mats-Olof Gustafsson (Porvoo).
Linjatuomarit Harri Pietiläinen ja Sami Kaipia.

Pronssiottelu perjantaina 8.3.

Joukkueet kohtasivat runkosarjassa kahdesti. Molemmat voittivat vieraissa. Tammikuun puolessa välissä Kampparit voitti 7-3 Porvoossa ja Akilles katkaisi Kampparien 9 ottelun tappiottoman putken Mikkelissä helmikuun alussa ottaessaan 6-4 voiton Hänskissä.

Kampparit: 2 SM-kultaa, 2 hopea ja 2 pronssia. Viime kaudessa joukkue sai hopeaa.

Akilles: 2 SM-kultaa, 2 hopeaa ja 7 pronssia. Viime kaudella joukkue sai pronssia.

Joukkueiden tehokkaimmat maalintekijät

Kampparit: Kalle Lempinen 36+24, Bandyliigan runkosarjan pistepörssin voittaja. Pudotuspeleissä: Eetu Karhunen 8+0 (7:ssä ottelussa).

Akilles: Ville-Veikko Angeria 16+17. Pudotuspeleissä: Sami Laakkonen 8+2 (5:ssä ottelussa).

Keskikentän taistelijat

Kampparit:

#10 Kalle Lempinen, voitti runkosarjan pistepörssin ja on yksi Bandyliigan parhaista pelaajista. Pystyy itse luomaan paikkoja ja jakaa hyviä syöttöjä

#22, Esko Liukkonen, tehnyt läpimurron tällä kaudella Bandyliigaan pelaten vahvan runkosarjan. Käynnistää Kamppareiden peliä ja jakaa syöttöjä hyökkääjille.

#7, Eetu Karhunen, tuli mukaan kesken kauden ja ollut Kampparien paras maalintekijä pudotuspeleissä. Tekee kovasti töitä puolustuspelissä ja osaa tarvittaessa laittaa pallon maaliin.

Akilles:

#7 Ville-Veikko Angeria, aiemmin pohjoisessa (ToPV, OPS ja OLS) pelannut ja maajoukkueessakin esiintynyt työmyyrä, joka järjestelee Akilleksen hyökkäyksiä hyvällä liikkeellä. Antaa käytännössä kaikki Akilleksen kulmat.

#70 Rolf Larsson, yksi Bandyliigan parhaiten luistelevia pelaajia, jolla on laaja kokemus tärkeistä otteluista ja kansainvälisiltä kentiltä. Larsson on kärsinyt alaraajavammasta ja nähtäväksi jää mikä on päivän kunto.

#89 Matti Vainio, hyvällä liikkeellä Vainio pystyy tuomaan pallo vahvasti keskialueen yli ja rankkarialueen sisällä on ulottuva maalintekijä

Libero ja maalivahdit

Kampparit: libero #37 Alpo Kaartinen, maalivahdit #27 Juuso Tervonen ja #32 Jere Korhonen.

Akilles: libero #4 Raoul Karlqvist, maalivahdit: #1 Isak Skog ja #10 Olli Lappalainen.

Kapteenisto

Kampparit: Kimmo Huotelin (C) ja Jari Purovirta (A)

Akilles: Ville-Veikko Angeria (C) ja Andreas Flinck (A)

Valmentajat

Kampparit: Antero Levänen ja Olli Manninen

Akilles: Antti Parviainen

Erotuomarit

Päätuomari: Antti Malaska
Linjatuomarit: Jukka Vauhkonen ja Samuli Haapalainen

Kilpailumääräykset

Mikäli ottelutilanne finaalissa tai pronssiottelussa on tasan varsinaisen peliajan jälkeen, ottelua jatketaan 2 x 10 minuutin jatkoajalla, äkkikuolema periaatteella eli ottelu päättyy välittömästi maaliin.

Mikäli ottelu on vielä jatkoajan jälkeen tasan, suoritetaan rangaistuslyöntikilpailu ratkaisuun saakka liiton kilpailumääräysten mukaisesti.

16.2. Rangaistuslyöntikilpailuun osallistuvat pelaajat

Rangaistuslyöntikilpailuun osallistuvat vain ne pelaajat ja vaihtopelaajat, jotka olivat ottelun päätösvihellyshetkellä merkattuna kokoonpanoon. Kokoonpanoluetteloon ei voi enää lisätä pelaajia päätösvihellyksen jälkeen, vaikka joukkue olisikin vajaalukuinen.

Rangaistuslyöntikilpailuun voi osallistua jäähyllä ollut pelaaja, mutta ei ottelurangaistuksen saanut pelaaja (punainen kortti). Maalivahdit eivät saa osallistua.

16.3. Rangaistuslyöntikilpailun aloitus

Erotuomari valitsee maalin, johon rangaistuslyönnit suoritetaan. Tämän jälkeen arvotaan lyöntijärjestys teikkaamalla: voittava joukkue aloittaa.

Molemmat joukkueet suorittavat ensin kilpailun sääntöjen määräämän määrän 5 rangaistuslyöntejä vuorotellen eri pelaajien toimesta. Pelaajalla on oikeus toiseen rangaistuslyöntiin vasta sen jälkeen, kun kaikki pelaajat ovat suorittaneet lyönnin.

Jos toinen joukkue on tehnyt enemmän maaleja kuin mihin toinen joukkue voi yltää, kilpailu lopetetaan, vaikka kaikkia rangaistuslyöntejä ei ole vielä suoritettu.

16.4. Hyväksytty maali

Rangaistuslyöntikilpailussa maali katsotaan oikein tehdyksi, kun pallo rangaistuslyönnistä menee suoraan tai maalivahdin tai maalitolppien kautta maaliin ylittäen maalirajan kokonaan. Rangaistuslyönnin suorittajalla ei ole oikeutta pelata palloa toistamiseen, vaikka pallo kimpoaisi takaisin pelikentälle maalivahdista tai maalitolpista ylittämättä maalirajaa.

16.5. Tasatilanne 5  lyönnin jälkeen

Kun molemmat joukkueet ovat suorittaneet rangaistuslyöntinsä ja tehneet yhtä monta maalia tai ei yhtään maalia, jatketaan kilpailua vuoroperiaatteen mukaan, kunnes toinen joukkue on tehnyt yhden maalin enemmän kuin toinen.

Pelikenttä kunnostetaan ennen jatkoajan alkua, mikäli kenttävaraukset mahdollistavat sen ja ottelun erotuomaristo ja joukkueet niin päättävät.

Bandyliigan tilastot

Bandyliigan runkosarjan TOP 20

Bandyliigan pudotuspelien TOP 20

Bandyliigan runkosarja

Bandyliigan pudotuspelit

Veiterä

JPS

Lataa Bandyliigan mitaliottelujen ennakkoinfo pdf-muodossa.