P17MM: Kisat käyntiin kahdella voitolla

Julkaistu: 14.03.2019

Suomi avasi Arkangelin MM-kisat voitoilla: aamuottelussa kaatui Norja rankkareilla varsinaisen pelin päättyessä harvinaisiin 0–0-numeroihin. Iltapäivällä treenattiin USA:ta vastaan ja siitä voitto Suomelle 12–1. Kisat on saatu alkuun.

Norja – Suomi 0–0 (RL 0–3)
USA – Suomi 1–12

Norja antoi Suomelle erittäin hyvän ja kovan vastuksen. Ottelun kuva oli selkeä: kaksi tasavahvaa joukkeutta taistelivat tärkeistä pisteistä ja Norja oli ladannut tähän peliin kaikkensa. Suomi otti kuitenkin hallinnan pelistä toisella puolikkaalla ja vyörytti hyökkäyksiä johti Norjan maalia. Ensimmäisellä jaksolla Suomen maalivahti Lasse Korhosen loistotorjunnat pitivät Suomen vahvasti pelissä mukana.

Ottelu päättyi harvinaislaatuiseen 0–0-tulokseen tärkeä avausvoitto napattiin rankkarikisassa. Onnistujina olivat Aki Manninen, Topi Saukkonen ja kippari Tuukka Ässämäki – ja Lasse Korhonen, joka napsi norjalaisten vedot kiinni, rankkarikisa Suomelle 3–0. Tässä Norja-pelin tilastot (venäjäksi).

Pelin jälkeen päävalmentaja Teemu Laitinen oli tyytyväinen avauspisteisiin ja että kisat saatiin alkuun. Näin Teemu:

Päivän toinen ottelu USA:ta vastaan oli selvä jo heti alusta lähtien. Suomi piti palloa ja hioi samalla omia pelikuvioita kuntoon. Lopputulos 12–1 Suomelle kertoo joukkueiden tasoerosta. (Aiemmin päivällä Ruotsi oli murjonut jenkkejä luvuin 18–0.)

Sinnikkäästi yhdysvaltalaiset kuitenkin pelasivat ja tätä kirjoitettaessa on todettava, että heillä on kuitenkin yksi tehty maali – Norjalla ei ole. USA:n osuma tuli rankkarista pelin 7. minuutilla, kun libero Aki Manninen kaatoi heidän hyökkääjänsä ja pallo vietiin pilkulle. Suomi–USA-pelin tilastot täältä.

USA-voiton jälkeen saatiin joukkueen toinen valmentaja Jukka Pulkkinen analysoimaan peliä ja alkanutta kisaurakkaa. Jukka kertoi höyryisellä stadionin käytävällä näin:

Pelit jatkuvat huomenna perjantaina Ruotsia vastaan (klo 11 Suomen aikaa) ja illalla kohdataan Venäjä (klo 18 Suomen aikaa). Illalla taas raportoidaan ja instant-tunnelmat välittyvät Trudilta pelien jälkeen Jääpalloliiton Instassa…

Ottelutuloksista ei oikeastaan ole olemassa parempaa seurantaa, mutta kisaisännät pitävät yllä tämän tapaista tulosseurantaa.

Kisojen tuloksia voi seurata Venäjän liiton sivujen kautta.

Kisakeskuksen, perinteisen Trud-stadionin käytävältä bongattiin myös suomalaisen erotuomari-delegaation ”vanhin”, eli supervisor-tehtäviä hoitava Jyrki Rekilä:

Ruotsi–Venäjä illan huippupelinä

MM-kisojen juhlallisten avajaisten, jossa joukkueita tervehti mm. Venäjän jääpalloliiton puolesta Sergei Myaus, jälkeen nähtiin todellinen huippuottelu Venäjän ja Ruotsin välillä. Kotijoukkue piti yllä kovaa tempoa ja heille tuttu yläkarvaus oli todella tehokasta. Katsomoon välittyi tunne, että muuten pallotaitavat ja erittäin kurinalaisesti pelaava Ruotsi ei saanut omaa peliään mitenkään uomiinsa.

Venäjä tuntui olevan koko ensimmäisen puolikkaan potkun-pari edellä, mutta tauolle mentiin ”vain” isäntien johtaessa 2–1. Toisella jaksolla Ruotsi sai myötäistä selkänsä taakse ja nousi mukana taisteluun vaikka Venäjä meni jo 4–2-johtoon. Ottelussa nähtiin varsin kovia kontakteja, mutta onneksi päätuomari Antti Malaska piti ohjakset käsissään varsin tyynellä ja vakuuttavalla tavalla.

Lisätietoja:

Haastattelut ja teksti:
Topiantti Äikäs © Jääpalloliitto

— — —