P17MM: Suomi riemukkaasti pronssille, Venäjä mestariksi

Julkaistu: 16.03.2019

Suomen ja Norjan välinen MM-kisojen pronssiottelu oli todella jännittävä. Aluksi Suomi oli johdossa, Norja kuroi rinnalle ja ohi – lopuksi Tuukka Ässämäen kaksi maalia takasi Suomelle mitalit. Venäjän ja Ruotsin välinen finaali tarjosi Vienanmeren rantakaupungissa kansanjuhlan, joka päättyi odotetusti: isännät voittivat 4–1 (1–1).

MM-pronssit: Norja – Suomi 4–5 (2–2)

Peli alkoi Suomen kannalta hyvin: 4. peliminuutilla Tuukka Ässämäki – joka tehtaili pronssiottelussa hattutempun – vei Suomen hyvällä kaukolaukauksella 1–0-johtoon. Esityön Ässämäen maalin teki seurakaveri Jere Lassila. Norjalaiset eivät tästä hätkähtäneet, vaan jo seuraavasta hyökkäyksestä tuli kavennus 1–1:teen. Tekijä oli Norjan pelin sielu, Tobias Mofjell joka Tuukan tavoin teki ottelussa kolme maalia.

Ottelun 12. peliminuutilla Aapo Pulkkinen vapautti Samppa Äikkään oikealta kaistalta lähietäisyydelle ja Samppa nosti pallon varmasti kattoon. Tässä vaiheessa peli oli hyvin Suomen hallussa ja tilanne näytti valoisalta. Norja kuitenkin kavensi aivan ensimmäisen jakson lopussa Mofjellin maalilla ja siitä koppiin punomaan juonia toiselle puoliskolle. Näytti todella siltä, että Suomi ja Norja eivät saa selvää toisistaan.

Toinen jakso alkoi vahvalla Norjan luistelulla ja Marius Andersen vei Norjan 32. minuutin kohdalla 3–2-johtoon ja tilanne alkoi näyttää jo pirun pahalta. Eetu Pulkkinen oli kuitenkin toista mieltä ja vain neljä minuuttia Andersenin maalista Suomi oli tullut tasoihin. Ottelu aaltoili vaarallisesti päädystä toiseen kunnes Norja sai kulmurin: Tobias Mofjell pamautti pallon reppuun ja Norjan leirissä alkoivat juhlat. Suomi otti tässä kohtaa aikalisän.

Kun ottelua oli pelaamatta noin nelisen minuuttia, heitti mainion ottelun maalissa pelannut Lasse Korhonen pallon keskialueella kärkkyneelle Tuukka Ässämäelle: pallo haltuun, spurtti joka karisti norjalaispakit, pikku siirto oikealle ja pallo hallitusti maaliin. Peli oli jälleen tasan ja Suomen leirissä myhäiltiin Ässämäen kylmäpäisyyttä maalinteossa. Edessä häämötti jatkoaika – ja Norja otti aikalisän.

Suomella oli henki päällä ja tuomarin antamalla lisäajalla pelin painopiste saatiin väännettyä kuin väkisin Norjan päätyyn – niin kipsiin Tuukan tasoitus vuonomaan pojat sai. Jollain kumman keinolla Eetu Pulkkinen sai ruuhkan takaa vapautettua Tuukka Ässämäen kaaren sisään ja vaikeasta asennosta Tuukka ampui Suomen 5–4-johtoon! Lisäaikaa oli pelattu jo sen verran reilusti (ottelun online-seurannassa lisäajan minuutit ja sekunnit eivät ole aivan kohdillaan), että Norja pääsi vain aloittamaan pelin ja Lasse Korhonen koppasi pallon talteen.

Suomi siis pronssille ja takaisin mitalikantaan tässä ikäluokassa! Joukkueen maalintekopulmat oli selätetty turnauksen lopputuloksen kannalta tärkeässä vaiheessa ja Tuukka Ässämäki valittiinkin kisojen parhaaksi hyökkääväksi keskikenttäpelaajaksi.

Näin Tuukka itse kertoili tunnelmia aivan heti pelin jälkeen (haastattelu on julkaistu jo aiemmin © Jääpalloliiton some-kanavilla):

Venäjänkielinen otteluseuranta tästä linkistä

Päävalmentaja Teemu Laitinen oli luonnollisesti huojentunut ja iloinen pronssimitalien ratkettua:

Suomen pronssijoukkueessa pelasivat:

Jaakko Haavisto (mv), Lasse Korhonen (mv) sekä kenttäpelaajat Aleksi Hilmola, Niilo Hilmola, Eetu Jaatinen, Jere Lassila, Karo Liimatainen, Aki Manninen, Aapo Pulkkinen, Eetu Pulkkinen, Ville Raukko, Topi Saukkonen, Lauri Siren, Marcus Ukkonen, Samppa Äikäs ja Tuukka Ässämäki. Joukkuetta valmensivat Teemu Laitinen ja Jukka Pulkkinen, huollossa hääri Tomi Lavi ja joukkuetta johti Juha Hilmola.

Suomen P17-joukkueen joujona ja ikäluokkien 2001–2002 maajoukkueprojektin taustavoimissa vaikuttava Juha Hilmola näki tämänkertaisen mitalisijoituksen rohkaisevana viestinä tulevaisuuteen:

.

MM-finaali: Venäjä – Ruotsi 4–1 (1–1)

Huippumaiden alkulohkon kohtaaminen oli tarjonnut erittäin vauhdikkaan ja yleisöön menevän pelin. Finaalissa molemmat joukkueet lähtivät odotetusti pelaamaan varsin tarkkaa peliä. Venäjä oli avausjakson alkupuolella aavistuksen niskan päällä, mutta Ruotsi ei suostunut vietäväksi. 1–1-numerot olivat täysin ansaitut ja MM-titteli ratkaistaisiin viimeisen puolen tunnin aikana.

Toisen jakson aikana peli aaltoili päädystä toiseen, joskin Venäjä pystyi luomaan aina kerta kerran jälkeen yhä vaarallisempia tilanteita. 2–1-osuma syntyi ottelun 48. minuutilla ja Arkangelin Trud-stadion oli ratketa liitoksistaan. Noin 3 500 intomielistä ja kovaäänistä kotijoukkueen kannattajaa huusivat täyttä kurkkua – varsinkin kun punapaitainen Venäjä lähti vauhdilla vyöryttämään siipihyökkäyksiään kohti Ruotsin maalia.

Peli ratkesi 54. minuutilla, kun Arkangelin oma poika Vladislav Kutuzov irtosi läpiajoon ja sivalsi numeroiksi 3–1. Huuto stadionilla oli kaamea. Loppunumerot 4–1 oli kosmetiikkaa ja kotijoukkueen poikien riemu aitoa kun päätuomari vislasi pelin päättyneeksi.

P17MM-kisat saatiin päätökseen hyvien järjestelyiden ja hyvän sään vallitessa. Hieman kentän pintaa viiltänyt etelätuuli vaikeutti pelaamista, mutta se oli sama kaikille joukkueille. Venäjällä, jos missä, osataan järjestää urheilutapahtumia.

Oli hienoa nähdä ryhdikäs ja iloinen USA:n joukkue mukana tämän ikäluokan karkeloissa. Matkaa on vielä, mutta sen minkä jenkit taidossa ja osaamisessa häviävät, he korvaavat kovalla tsempillä ja yrittämisellä. Norja tarjosi hyvän vastuksen paitsi Suomelle myös Venäjälle (välierässä Venäjä voitti ”vain” 3–2) – Norja on vuosi vuodelta hiipinyt Suomen kantaan ja joskus ohikin. Ruotsi esitteli jälleen erittäin hyvin luistelevan joukkueen, jossa erottui erityisesti Kasper Sandgren. Muilta osin Ruotsin joukkue tarjosi laatua ja osaamista kaikilla osa-alueilla.

Venäjä nousi mestariksi – jatkaen sitä, että maa on voittanut käytännössä kaikki maajoukkuekilpailut tällä kaudella. Arkangelin kisoissa nähtiin varmuudella tulevaisuuden huippunimiä, joita kohdataan jatkossakin jääpallon arvokisoissa.

Suomi nosti tasoa sekä viime vuodesta että turnauksen aikana huolimatta siitä, että joukkueen ikähaitari oli varmasti kisojen laajin (2002–2003–2004). Nuoret suomalaispelaajat saivat tärkeän tulikasteen kansainvälisillä kentillä ja mikä olisikaan ollut parempi paikka kuin Arkangelin legendaarinen Trud-stadion!

Tästä on hyvä siirtyä kohti uusia jääpallokausia ja -kisoja.

Suomen joukkueen kapteeni Tuukka Ässämäki palkittiin kisojen parhaana keskikenttäpelaajana.
Suomen joukkue sai pronssimitalit kaulaansa finaalin jälkeen.
Joukkueen johtoryhmä; valmentajat, joukkueenjohtaja ja huoltaja saivat ansaitut mitalit kaulaansa.
Hopeamitalistit kättelemässä pronssimitalisteja.
USA:n joukkue sai kaulaansa muistomitalit.
Suomen joukkueen attasea Matti mukana juhlinnassa.

Lisätietoja:

.

Teksti, kuvat ja haastattelut:
Topiantti Äikäs © Jääpalloliitto

* * * *