P17MM: Venäjä ei antautunut, edessä Ruotsi-välierä

Julkaistu: 15.03.2019

Suomen P17-nuoret taistelivat ennalta vahvaksi tiedettyä Venäjää vastaan antaumuksella. Suomen hyvä pelin avaus ei tällä kertaa riittänyt idän karhunpennun kaatamiseen, vaan nuoret venäläiset luistelivat Suomelta jalat alta suht selvin numeroin.

Venäjä – Suomi 7–1 (3–1)

Suomi voitti – teikkauksen. Hyvän myötähiivarin turvin Suomi pysyi ottelun alkupuolella hyvin tahdissa mukana. Suomi sai painettua jatkuvasti hyökkäyksiä Venäjän päähän ja 4. peliminuutilla Tuukka Ässämäki hiljensi noin tuhatpäisen arkangelilaisyleisön tekemällä lähietäisyydeltä 1–0 Suomelle. Oivaltavan syötön antoi peliään koko ajan parantava Karo Liimatainen.

Venäjä kuitenkin osoitti olevansa näiden kisojen ennakkosuosikki. Pian Suomen johtomaalin jälkeen heidän kova luistelunsa jauhoi Suomen puolustuslinjan pieniin osiin ja isännät olivat siirtyneet 3–1-johtoon.

Toisella puolikkaalla Suomi oli edelleen hieman muuttanut ryhmitystä ja puolustusvoittoisella asetelmalla pyrittiin osoittamaan venäläisille pelikovuutta. Tämäkään ei auttanut, vaan Venäjä marssi alkulohkon ykköseksi varsin vakuuttavalla pelillä.

Loppunumerot 7–1 kertoivat joukkueiden tasoerosta. Suomen maalissa pelannut Jaakko Haavisto esitti pari hyvää torjuntaa, mutta aivan mahdottomiin hänkään ei tänään pystynyt – niin hyviä venäläiset olivat.

Pelin jälkeen kippari Tuukka Ässämäki summasi peliä ja valmentaja Jukka Pulkkinen mietti jo tulevaa välierää tähän tapaan:

Suomen ja Ruotsin välierä pelataan lauantaina klo 11 Suomen aikaa. Ottelun ”on-line” seuranta täältä. Ainakin maiden lippujen perusteella voi saada tulosta selville…

Venäjä-pelin osalta on kerrottava hausta havainto katsomosta: pieni mutta pippurinen suomalaiskannattajajoukko mietti ennen Venäjä-ottelua avausmaalin tekoaikaa. Sehän oli 3:38. Lähimmällä osui muuan herra Hämäläinen Keski-Suomesta, hänen arvio oli 3:20. Hän kommentoi tähän tapaan tietoa avausmaalin tekemisestä:

– Noh, kyllä minä sen oikeastaan ajattelin, että kovan painostuksen tuloksena maali tulee. Arveluni oli, että jonkin kovan maalinedustatilanteen kautta maalin syntyy. Olen sen verran näitä junnuotteluja seurannut, että tiesin olevani oikeassa. Muut ryhmästämme arvelivat, että avausmaali syntyy 7. tai 8. minuutin kohdalla. Ja onneksi Suomi teki avausmaalin tässä pelissä – sitä ei kysytty, että kuka!, herra Hämäläinen ilakoi pelin jälkeen.

Tsempataan Suomi voittoihin huomenna! Joukkueelle voi lähettää tsemppiviestit joujo Juha Hilmolan puhelimeen: +358 40 540 8963 (mielellään sms:llä). Juha on ystävälliseen tapaansa luvannut toimittaa tsempit joukkueelle.

Välierä Ruotsia vastaan on klo 11 (Suomen aikaa) ja mitalipelit ovat klo 14 (pronssi) ja klo 16 (finaali). Katsotaan kumpaan Suomi yltää. Yllättävää ei ole, että Norja ja Venäjä ratkovat toisen finaalipaikan.

Lisätietoja:

Haastattelu ja teksti:
Topiantti Äikäs © Jääpalloliitto

* * *