Olavi (Olli) Hakala 1928-2020

Julkaistu: 10.06.2020

Jyväskylän Palloseuran perustaja ja rakennusalan vaikuttaja

Toukokuisena viikonloppuna saimme suruviestin Muuramen Isolahdesta. Vuosikymmenten ajan Jyväskylässä vaikuttanut rakennusalan monitoimija, rakennusmestari, toimitusjohtaja ja tarmokas urheilumies Olavi ”Olli” Hakala menehtyi 15.5.2020.

Olavi Hakala syntyi 6.4.28 työläistaustaiseen perheeseen pienessä Karijoen kunnassa, josta he melko pian muuttivat lähellä sijaitsevaan Kristiinankaupunkiin. Perheessä oli neljä lasta. Lapsesta alkaen liikunta oli Olaville tärkeää, erityisesti kiinnosti jalkapallo. Nuorena miehenä hän ihastui kotikaupungissaan Hilkkaan ja he avioituivat itsenäisyyspäivänä 1952. Onnellista yhteistä taivalta kesti lähes 70 vuotta. He saivat kaksi lasta, joiden perheiden elämässä Olli ja Hilkka olivat aina tiiviisti läsnä.

Olavi valmistui 19-vuotiaana rakennusmestariksi Vaasan teknillisessä koulusta.  Aluksi hän toimi kotiseudullaan vastaavana mestarina eri rakennustyömailla. Jyväskylään hänet valittiin vuonna 1960 Osuuskauppa Mäki-Matin rakennusmestarin virkaan vastaamaan rakentamisesta ja kiinteistöjen kunnostamisesta. Olavi nautti työntekijöidensä kunnioitusta ammatillisen osaamisensa, suoran ja rehdin persoonansa vuoksi. Myöhemmin hänet nimitettiin Keski-Suomen Hakan toimitusjohtajaksi ja sen jälkeen Keski-Suomen YH-Rakennuttajien kiinteistöjohtajaksi, josta tehtävästä hän jäi eläkkeelle.

Rakennusasiantuntijoiden järjestössä (Jyväskylän Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK) hän toimi pitkään puheenjohtajana, hallituksen jäsenenä sekä sihteerinä. Ansioistaan luottamustoimissa hänelle myönnettiin järjestön kunniajäsenyys vuonna 2012.

Olavi Hakala työskenteli yli 25 vuoden ajan kunnallisissa luottamustoimissa aktiivisesti vaikuttaen monella tavalla Jyväskylän urheilun ja kulttuurin rakennushankkeiden toteutukseen. Hän toimi pitkiä aikoja rakennuslautakunnan ja teknisen lautakunnan puheenjohtajana. Hänen toimiaikanaan toteutettiin mm. Viitaniemen liikuntapuisto 1979, Hippoksen jäähalli 1982, Alvar Aallon teatteritalo 1982 ja Viitaniemen iso tekojäärata 1990.

Läpi elämän urheilu oli Olaville sydämen asia. Hän oli synnyttämässä Kristiinankaupunkiin palloiluseura Bollklubben Pallokerho Unitasta jo vuonna 1949. Muutettuaan Jyväskylään hän perusti tuttaviensa kanssa vuonna 1962 jalkapalloon ja jääpalloon erikoistuneen Jyväskylän Palloseuran, JPS:n. Jo ensimmäisenä toimintavuotena seuralla oli 150 jäsentä. Olavi toimi seurassa aktiivisesti lähes neljänkymmenen vuoden ajan pelaajana, valmentajana ja toiminnan moottorina. Kuudentoista vuoden ajan hän oli seuran puheenjohtaja. Hänen pitkäaikainen haaveensa toteutui viime keväänä, kun JPS voitti ensimmäisen bandyliigan mestaruutensa.

Olavi Hakala oli monelle tärkeä isähahmo ja myöhemmin myös tuki ammatinvalinnassa ja työnhaussa.  JPS:n alkutaipaleella hän järjesti jalkapallon nappulaliigan kaupunginosajoukkueille luoden mahdollisuudet suurelle joukolle nuoria hyvän harrastuksen löytämiseen. Esimerkiksi Kypärätieltä monikymmenpäinen joukko kaupungin vuokra-asuntojen poikia aloitti jalkapalloharrastuksen. Monet JPS-pelaajat saivat ensimmäisiä kansainvälisiä kokemuksia ”Ollin” organisoimilla jääpallomatkoilla ystävyyskaupunki Eskilstunaan Ruotsiin ja jalkapallomatkoilla Kleveen Saksaan.

Vesa Kotimäki ja Seppo Viinikainen,

kirjoittajat ovat JPS:n entinen puheenjohtaja ja pitkäaikainen johtokunnan jäsen