KANSALLINEN KILPAILUTOIMINTA

KEVÄTKOKOUS 19.5.2019

AIKUISET

 Bandyliiga 

 Bandyliigan joukkueet:

Akilles, Porvoo

Botnia, Helsinki

HIFK, Helsinki

JPS, Jyväskylä

Kampparit, Mikkeli

LRK Tornio, Tornio

Narukerä, Pori

OLS, Oulu

Veiterä, Lappeenranta

WP 35, Varkaus

Bandyliigan osanotto vahvistetaan kirjallisesti 1.7. mennessä, samalla ilmoitetaan seuran yhteystiedot laskutukseen sekä muihin virallisiin asioihin. Osanottoilmoituksen tulee vahvistaa seuran nimenkirjoitusoikeuden omaava henkilö.

Liigajoukkueiden pelaajatiedot on toimitettava liiton toimistoon 1.9. mennessä.

Sarjajärjestelmä

Bandyliiga pelataan kymmenen (10) joukkueen kaksinkertaisena sarjana. Kahdeksan parasta joukkuetta selviävät jatko-otteluihin. Sarja aloitetaan 22.-24.11.2019.

Varakenttäjärjestelmää ei ole, pois lukien etelä-pohjoinen ottelut.

Paremmuus sarjassa tasapisteissä

Joukkueiden järjestys sarjassa määräytyy saavutettujen pisteiden perusteella. Voitosta saa kaksi pistettä, tasapelistä yhden pisteen ja tappiosta nolla pistettä.

Mikäli joukkueet päätyvät tasapisteisiin ei keskinäistä paremmuutta määrittäessä huomioida paikalliskierroksilla pelattujen otteluiden tuloksia.

Tasapisteiden sattuessa joukkueiden keskinäinen paremmuus määräytyy seuraavasti:

 1. a) kaikkien tasapisteisiin päätyneiden joukkueiden keskinäisten otteluiden pisteet
 2. b) keskinäisten otteluiden maaliero eli tehtyjen ja päästettyjen maalien ero
 3. c) keskinäisten otteluiden tehtyjen maalien lukumäärä
 4. d) kaikkien otteluiden maaliero
 5. e) kaikkien otteluiden tehtyjen maalien lukumäärä
 6. f) arpa

Vastustajan valinta jatko-otteluihin

Runkosarjan jälkeen muodostetaan kahden lohkon ottelukaavio, jossa jatko-otteluparit valitaan seuraavasti:

A-lohkoon sijoitetaan runkosarjan voittanut joukkue ja B-lohkoon sijoitetaan sarjan kakkonen. Runkosarjan ykkönen valitsee A lohkoon joukkueen sijoilta 3. ja 4. sekä jäljelle jäänyt joukkue sijoitetaan lohkoon B.

Tämän jälkeen valitaan puolivälierävastustajat sijoille 5.-8.-sijoittuneista joukkueista. Runkosarjan ykkönen valitsee ensin itselleen puolivälierävastustajan. Seuraavaksi runkosarjan kakkonen valitsee itselleen puolivälierävastustajan jäljelle jääneistä joukkueista. Seuraavaksi runkosarjan kolmonen valitsee itselleen puolivälierävastustajan jäljelle jääneistä joukkueista. Runkosarjan nelosen vastustajaksi tulee jäljelle jäänyt joukkue.

Puolivälierät, välierät, pronssi- ja finaaliottelu

Puolivälierät pelataan paras kolmesta – periaatteella.

Puolivälieräottelut pelataan keskiviikkona 19.2. perjantaina 21.2. ja mahdollinen kolmas ottelu

sunnuntaina 23.2. Ottelut aloitetaan keskiviikkona paremmin sijoittuneen kotikentällä, perjantaina pelataan huonommin sijoittuneen kotikentällä ja mahdollinen kolmas ottelu paremmin sijoittuneen kotikentällä sunnuntaina.

Välierät pelataan paras viidestä – periaatteella.

Välieräottelut pelataan keskiviikkona 26.2., lauantaina 29.2., keskiviikkona 4.3., perjantaina 6.3. ja mahdollinen viides ottelu sunnuntaina 8.3.. Ottelut aloitetaan keskiviikkona paremmin sijoittuneen kotikentällä, lauantaina pelataan huonommin sijoittuneen kotikentällä, keskiviikkona paremmin sijoittuneen kotikentällä, perjantaina huonommin sijoittuneen kotikentällä ja mahdollinen viides ottelu paremmin sijoittuneen kotikentällä sunnuntaina.

Välierissä pelaavat vastakkain voittajat A-lohkon otteluista sekä voittajat B-lohkon otteluista. Finaalin selviytyvät voittajat A ja B lohkon välieristä ja välierien hävinneet joukkueet pelaavat pronssiottelussa.

Pronssiottelu pelataan Bandyliigassa paremmin sijoittuneen kotikentällä perjantaina 13.3.2020.

Bandyliigan finaali pelataan paremmin sijoittuneen kotikentällä lauantaina 14.3.2020.

Jos kaksi joukkuetta on pudotuspeleissä samalta paikkakunnalta ja otteluajat menisivät päällekkäin, kilpailuvaliokunta päättää ottelun pelipäivän.

Mikäli ottelutilanne puolivälierissä, välierissä, finaalissa tai pronssiottelussa on tasan varsinaisen peliajan jälkeen, ottelua jatketaan 2 x 10 minuutin jatkoajalla, äkkikuolema periaatteella eli ottelu päättyy välittömästi maaliin. Mikäli ottelu on vielä jatkoajan jälkeen tasan, suoritetaan rangaistuslyöntikilpailu ratkaisuun saakka liiton kilpailumääräysten mukaisesti.

Pelikenttä kunnostetaan ennen jatkoajan alkua, mikäli erotuomaristo ja joukkueet niin päättävät.

Finaalin ja pronssiottelun pelipaikka

Finaalin ja pronssiottelun pelipaikoista tekee kilpailuvaliokunta esityksen liittohallitukselle kuultuaan runkosarjassa paremmin sijoittunutta joukkuetta. Liittohallitus päättää pelipaikoista viimeistään sunnuntaina 8.3.2020 klo 18.00.

Otteluiden alkamisajat

Arkipäivinä ottelut alkavat klo 18.30 tai 19.00, lauantaisin ottelut alkavat klo 14.00–18:00 ja sunnuntaisin ja pyhäpäivisin klo 13.00–17:00, mikäli matkaa on enemmän kuin 300 km suuntaan, sunnuntaiottelut aloitetaan klo 13:00.

Kilpailuvaliokunta voi antaa luvan edellä mainituista poikkeaville alkamisajoille.

Finaaliottelun alkamisaika on kello 18:00 ja pronssiottelun alkamisaika klo 18:30.

Bandyliigan televisiointi

Televisioidaan viisi Bandyliigan ottelua YLE Areenassa (Kampparit-Veiterä, Narukerä – Akilles, LRK Tornio – OLS, Botnia – HIFK, JPS – WP 35). Ottelevat seurat vastaavat kustannuksista.

Suomen Cup 

Pelataan turnausmuotoisena tapahtumana, paikkakunnat Oulu ja Varkaus. Turnaukset järjestetään seuraavasti:

Oulu 2.-3.11. 2019

Varkaus 9.-10.11.2019

Kaudella 2020-21 Suomen Cup järjestetään Lappeenrannassa ja Oulussa.

Ilmoittautumisen jälkeen päätetään lopullinen lohkojako.

Ilmoittautuminen ja ennakkomaksu 500 euroa 1.7. mennessä. Maksua ei palauteta, jos joukkue peruuttaa osallistumisensa.

Joukkueet jaetaan lohkoon edellisen kauden Bandyliigan sijoitusten mukaan.

Lohko A: JPS, Akilles, HIFK, Botnia, OLS (1, 4, 5, 8, 9)

Lohko B: Veiterä, Kampparit, WP 35, Narukerä, LRK Tornio (2, 3 ,6, 7,10)

Turnauspaikkakunnat voivat vaikuttaa joukkueiden sijoittamiseen lohkoissa, tarvittaessa vaihdetaan suunnilleen samoilla sijoituksilla olevien joukkueiden lohkoja.

Peliaika viiden (5) joukkueen lohkossa on 2 x 30 minuuttia, jäähyt 3 ja 6 minuuttia. Neljän joukkueen lohkossa peliaika on yhdessä ottelussa 2 x 30 minuuttia, jäähyt 3 ja 6 minuuttia ja kahdessa ottelussa 2 x 45, jäähyt 5 ja 10 minuuttia. Kunnostus ennen jokaista ottelua sekä täysimittaisissa otteluissa myös puoliajalla.

Turnauksen otteluohjelma tehdään ennen 15.8.2019.

Loppuottelun peliaika on 2 x 45 minuuttia, jäähyt 5 ja 10 minuuttia.

Mikäli ottelutilanne finaaliottelussa on tasan varsinaisen peliajan jälkeen, ottelua jatketaan 2 x 10 minuutin jatkoajalla, äkkikuolema periaatteella eli ottelu päättyy välittömästi maaliin.

Mikäli ottelu on vielä jatkoajan jälkeen tasan, suoritetaan rangaistuslyöntikilpailu ratkaisuun saakka liiton kilpailumääräysten mukaisesti.

16.2. Rangaistuslyöntikilpailuun osallistuvat pelaajat 

Rangaistuslyöntikilpailuun osallistuvat vain ne pelaajat ja vaihtopelaajat, jotka olivat ottelun päätösvihellys-hetkellä merkattuna kokoonpanoon. Kokoonpanoluetteloon ei voi enää lisätä pelaajia päätösvihellyksen jälkeen, vaikka joukkue olisikin vajaalukuinen.

Rangaistuslyöntikilpailuun voi osallistua jäähyllä ollut pelaaja, mutta ei ottelurangaistuksen saanut pelaaja (punainen kortti). Maalivahdit eivät saa osallistua.

16.3. Rangaistuslyöntikilpailun aloitus

Erotuomari valitsee maalin, johon rangaistuslyönnit suoritetaan. Tämän jälkeen arvotaan lyöntijärjestys teikkaamalla: voittava joukkue aloittaa.

Molemmat joukkueet suorittavat ensin kilpailun sääntöjen määräämän määrän (5) rangaistuslyöntejä vuorotellen eri pelaajien toimesta. Pelaajalla on oikeus toiseen rangaistuslyöntiin vasta sen jälkeen, kun kaikki pelaajat ovat suorittaneet lyönnin.

Jos toinen joukkue on tehnyt enemmän maaleja kuin mihin toinen joukkue voi yltää, kilpailu lopetetaan, vaikka kaikkia rangaistuslyöntejä ei ole vielä suoritettu.

Pelikenttä kunnostetaan ennen jatkoajan alkua, mikäli kenttävaraukset mahdollistavat sen ja ottelun erotuomaristo ja joukkueet niin päättävät.

Edustusoikeus on kaikilla niillä pelaajilla, joiden rekisteröinti-, kirjaamis- ja lisenssimaksu on maksettu sekä edustustodistukset toimitettu liiton toimistolle.

Tasapisteiden sattuessa joukkueiden keskinäinen paremmuus määräytyy seuraavasti:

 1. a) kaikkien tasapisteisiin päätyneiden joukkueiden keskinäisten otteluiden pisteet
 2. b) keskinäisten otteluiden maaliero eli tehtyjen ja päästettyjen maalien ero
 3. c) keskinäisten otteluiden tehtyjen maalien lukumäärä
 4. d) kaikkien otteluiden maaliero
 5. e) kaikkien otteluiden tehtyjen maalien lukumäärä
 6. f) arpa

Rangaistuslyöntikilpailu alkusarjassa (3 suorittajaa/joukkue) suoritetaan ainoastaan siinä tapauksessa, että ottelun varsinainen peliaika päättyy tasatulokseen.

Sarjataulukkoon merkitään tasatulos ja pistejako, rangaistuslyöntikilpailun tulos huomioidaan vain siinä tapauksessa, että joukkueet päätyvät tasapisteisiin ja lohkon voittajan ja kakkosen sarjasijoitukset on saatava selville.

Ulosajot 

Suorasta punaisesta kortista pelaaja on automaattisesti pelikiellossa joukkueen seuraavassa Suomen Cupin ottelussa tai Bandyliigan ottelussa. Ulosajoon johtaneet tapaukset menevät Kurinpitovaliokunnan käsittelyyn ja Suomen Cupissa saadut rangaistukset koskevat MYÖS Bandyliigaa. Siirtyvät ottelurangaistukset kaudelta 2018–2019 ovat voimassa 2019-2020.

Suomen Cupin finaali pelataan edellisellä kaudella Bandyliigassa paremmin sijoittuneen kotikentällä perjantaina 3.1.2020.

Kilpailuvaliokunta vastaa sarjajärjestelmän toteuttamisesta yhdessä järjestävien seurojen ja liiton toimiston kanssa.

Suomi-sarja

Järjestetään Suomi-sarja, sarjamuoto päätetään sen jälkeen, kun osallistuvia seuroja on kuultu.

Turnausaikataulu ja paikkakunnat vahvistetaan viipymättä sen jälkeen, kun Bandyliigan ja nuorten Bandyliigan otteluohjelmat on hyväksytty.

Turnauksen järjestävä seura perii osanottomaksun osallistuvilta joukkueilta todellisten kustannusten mukaisesti (kenttä- ja tuomarikulut). Maksu tulee olla maksettuna ennen turnauksen alkua.

Kilpailuvaliokunta vastaa sarjajärjestelmän toteuttamisesta yhdessä liiton toimiston kanssa.

Aluesarjat

Piirit/seurat voivat järjestää alueellisia turnaustapahtumia. Turnaukset pelataan liiton alaisena kilpailutoimintana alue- tai maakuntaturnauksena.

Joukkueet voivat olla harraste-, kaveri- ja työpaikkaryhmiä, Suomi-sarja tai juniorijoukkueita. Joukkueiden pelaajilta ei edellytetä pelaajalisenssiä, mutta kaikki pelaajat on luetteloitava erilliselle listalle (nimi, syntymäaika ja postiosoite). Joukkueet voivat olla myös naisten joukkueita tai vaikka sekajoukkueita.

Osallistuvat joukkueet maksavat liitolle kausimaksun 20 euroa/joukkue. Mikäli osallistuva seura on rekisteröity urheiluseura, heiltä ei peritä kausimaksua vaan liiton harrasteseuran jäsenmaksu 20,-/vuosi.

Turnauksen järjestävä taho vastaa sarjan organisoinnista, jäiden varaamisesta, tuomareiden hankinnasta sekä kulujen jakamisesta ottelevien joukkueiden kesken.

Kilpailu- ja rangaistussäännöt 

SJPL:n Kilpailusääntöjen I. Yleismääräykset, 3 kappale, IV Vastalauseet ja V. Rangaistussäännöt

Kurinpitäjällä tarkoitetaan SJPL:n asettamaa kurinpitovaliokuntaa ja liittohallitusta.

Ottelurangaistus johtaa aina erilliseen kurinpitokäsittelyyn ja vähintään yhden ottelun toimitsija- tai pelikieltoon.

Erotuomarilla, erotuomaritarkkailijalla ja ottelussa pelanneilla joukkueilla on mahdollisuus saattaa kurinpitokäsittelyyn mikä tahansa ennen ottelua, ottelun aikana tai ottelun jälkeen sattunut tilanne, johon on osallisena pelaaja tai joukkueen toimihenkilö, riippumatta siitä, onko erotuomari tuominnut tästä rangaistusta.

Mikäli käsittelypyyntö ei johda rangaistukseen, tulee käsittelypyynnön tehneen joukkueen maksaa SJPL:lle kulloinkin voimassa oleva käsittely- ja vastalausemaksu.

Kurinpitäjä voi harkintansa mukaan luopua epäillyn kuulemisesta, jos tilanne on muutoin selvä tai käy ilmi esim. videotallenteelta eikä rangaistukseksi määrätä yli kahden ottelun pelikieltoa.

Asianosaisella on mahdollisuus antaa selvityksensä asiassa 48 tunnin kuluessa ottelun päättymisestä.

Selvityksen antamatta jättäminen ei estä tilanteen ratkaisemista. Kurinpitäjä voi kuulla myös muuta tahoa, esim. otteludelegaattia, harkintansa mukaan.

Kirjalliset raportit tulee toimittaa sähköpostina SJPL:n toimistolle ja kurinpitäjälle ottelupäivän jälkeisenä päivänä viimeistään kello 12.00 mennessä.

Mikäli teon kohteena oleva pelaaja loukkaantuu ja seuran näkemyksen mukaan loukkaantuminen on rangaistusta koventava seikka, on seuran velvollisuutena toimittaa kurinpitäjälle kirjallinen lääkärinlausunto loukkaantumisesta ja pelikyvyttömyysajasta. Jollei kirjallista lausuntoa toimiteta kurinpitäjälle em. määräaikaan mennessä, ei loukkaantumisella ole rangaistusta koventavaa vaikutusta.

Kurinpitovaliokunta voi erityisen painavasta syystä poistaa rankaisuvaltaa käyttäneen erotuomariston päätöksen tapahtuneen menettelyvirheen tai säännösten väärän soveltamisen takia.

Kurinpitovaliokunnan päätös voi perustua myös otteluvideoon, vaikka erotuomaristo ei olisi havainnut rikettä, josta olisi pitänyt tuomita vähintään yhden ottelun toimitsija- tai pelikielto.

Erotuomariston Bandyliigan otteluissa antamista ottelurangaistuksista on ilmoitettava kurinpitovaliokunnan puheenjohtajalle välittömästi ottelun jälkeen sähköpostilla tai hänen ollessaan estynyt kurinpitovaliokunnan varapuheenjohtajalle.

Kurinpitovaliokunnan päätöksistä tiedottaa kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja tai hänen valtuuttamansa henkilö.

Ohjeita vastalauseesta sekä videotallenteesta koskee kaikkia sarjoja

Vastalause

* vastalauseen kanssa toimitaan kuin viime kaudella

* pudotuspelivaiheessa vastalause käsitellään 48 tunnissa

Vastine

* kummallakin seuralla on mahdollisuus antaa vastine punaisen kortin saamiseen johtaneesta tilanteesta, vastinetta ei erikseen pyydetä. Tarvittaessa kurinpitovaliokunta voi kuitenkin pyytää lisäselvitystä

* vastineen antamiseen on aikaa 48 tuntia ottelun päättymisestä, pudotuspelivaiheessa 24 tuntia.

* vastineen allekirjoittaa aina seuran edustaja ja hän on ainoa henkilö, jonka kanssa asiasta keskustellaan. Vastineessa ei voi vedota muihin tilanteisiin tai erotuomarin ratkaisuihin pelin aikana * vastine toimitetaan ositteeseen xxxxxx@xxxx.

Videotallenne  

* videotarkastuksen hinta on 100 € eikä sitä palauteta, aikaa maksamiseen on 24 tuntia. Maksu suoritetaan liiton tilille FI7020011800089073, tiedonantokohtaan merkitään ottelunumero

* videon toimittamisesta on tehtävä ilmoitus erotuomarille 30 minuutin kuluessa ottelun päättymisestä, erotuomari kirjaa asian pöytäkirjaan. Joukkue, joka tekee ilmoituksen tallenteen lähettämisestä, on velvollinen ilmoittamaan toiselle joukkueelle tallenteen lähettämisestä.

* erotuomari lähettää välittömästi ottelun jälkeen valokuvan ottelupöytäkirjasta videotarkistajalle ja Kristina Koskelalle 0400 815 926 * video on toimitettava 48 tunnin sisällä videotarkistajalle, pudotuspelivaiheessa 24 tunnissa

* videon toimittamisen yhteydessä on kerrottava, mitä tilannetta tai ratkaisua tarkoitetaan ja missä kohtaa videosta se löytyy

* videotallenteen on oltava hyvälaatuinen ja tarpeeksi pitkä, jotta tilanne näkyy kokonaan

* Videotarkistaja päättää, antaako video aihetta kurinpitovaliokunnan käsittelylle.

* Videotarkistajalla on 3 päivää aikaa tehdä ratkaisunsa, pudotuspelivaiheessa 24 tuntia *

Peliasut:

Jokaisella joukkueella tulee olla koti- ja vieraspeliasu. Pelipaita ja sukat saman väriset. Vieraspeliasun on oltava käytettävissä vieraspeleissä. Erotuomari päättää vierasjoukkueen peliasun värin. Valkoinen maalivahdin pelipaita kiellettävä, koska suurimmalla osalla joukkueista on vaalea vieraspeliasu. Kapteenin nauhan on erotuttava selkeästi.

Neljäs erotuomari:

Jokaiseen arvo-otteluun (BL-liigan mitalipelit ja Suomen Cupin loppuottelu) on nimettävä 4. erotuomari. Myös jos kyseessä on TV-ottelu.

Juniori-ikäisen pelaajan merkitseminen Bandyliigassa

Juniori-ikäinen pelaaja on merkittävä Bandyliigan ottelupöytäkirjassa J-kirjaimella.

Bandyliiga ja juniori-ikäinen pelaaja

Juniori-ikäisen pelaajan on käytettävä Bandyliigassa koko kasvot peittävää kasvosuojusta.

Ilmoitusvelvollisuus Bandyliigassa

Kotijoukkueen velvollisuus on hyvissä ajoin kirjallisesti (sähköpostilla) ilmoittaa ottelun päätuomarille ottelun pelipaikka,

Osta lisenssi

Veikkauksen pelit

Yhteistyökumppanit

outsource
outsource
outsource
pocal
pocal
pocal
vikingline
vikingline
vikingline
jtk
jtk

Bandy in Finland

Bandyn i Finland