Yleistä Junnujääpallosta

Lajitietoa

Jääpalloa on helppo harrastaa. Välineet ovat edullisia ja tarvitaan vain luistimet, häkillä varustettu kypärä, maila ja pallo.

Sääntöjä voi soveltaa tarpeen mukaan. Pelin voi käynnistää pienelläkin ryhmällä, mutta peliin voi samanaikaisesti osallistua jopa yli 20 pelaajaa. Pelialueeksi käy mikä tahansa jäädytetty alue.

Jääpalloilu lajina vaatii osanottajiltaan teknisiä ja taktisia taitoja mutta myös hyvää kuntoa. Ottelussa pelaaja luistelee eri tehoilla jopa 20 kilometriä, joten jääpalloa pelaamalla kuntokin paranee.


Jääpallo ja muut lajit

Jääpallosta sanotaan, että se on ”futista jäällä”. Jää- ja jalkapallossa onkin paljon yhteisiä piirteitä: kentän koko on sama, samoin kenttäpelaajien lukumäärä. Myös pelaajien ryhmittely on pitkälti samankaltainen.

Jääpalloa onkin hyödynnetty aiemmin laajasti nuorisojalkapallon talviharjoittelumuotona, ja monet jääpalloilevat nuoret käyttävät puolestaan jalkapalloa jäättömän kauden harjoitusmuotona.

Jalkapallon nuorisotoiminnassa on ollut havaittavissa muotoja, jotka ovat johtamassa yksipuoliseen lajiharjoitteluun jo lapsilla. Monet koti- ja kansainväliset tutkimuksen osoittavat, että lapsilla ja murrosikäisillä tulisi kilpaurheilun harrastamisen myötä erilaiset lajiharjoittelut olla mahdollisimman monipuolisia. Eri lajien taito- ja tekniikkaominaisuudet palvelevat kokonaisvaltaisesti lapsen liikunnallista kehitystä.

Ohessa on listattu jääpallon lajiominaisuuksia, jotka tukevat jalkapallonuorten harjoittelua talvella:

  • Jääpallon pelaaminen ja harjoittelu monipuolistavat harjoittelua talvikaudella.
  • Jääpallo on taktisena pelinä lähellä jalkapalloa ja tarjoaa siten mahdollisuuden hyödyntää eri taktiikkoja lajien välillä.
  • Luistelutekniikan oppinen lisää lasten ja nuorten liikunnallisuutta ja koordinaatiokykyä.
  • Jääpallossa korostuu aerobinen kunto kuten jalkapallossakin. Nopeat spurtit ja pyrähdykset muistuttavat urheilusuorituksena jalkapallon vastaavia tilanteita.
  • Eri pelipaikkoihin (puolustus, keskikenttä, hyökkäys) tutustumalla jääpallon pelaaminen voi lisätä jalkapalloilijan taktisia valmiuksia oman lajin parissa.

Jääpalloliiton sekä sen jäsenyhdistysten tavoitteena on lisätä jääpallon harrastajien määrää ja samalla tarjota jalkapalloileville nuorille lisäharjoitusmahdollisuuden talvikaudella. Monipuolinen liikunnan harrastaminen jo nuorella iällä lisää intoa elinikäiseen liikkumiseen ja urheiluun. Tämä on myös SJPL:n tavoitteena lasten ja nuorten urheilu- ja liikuntatoiminnan kehittämisessä.