Doping

Suomen Antidopingtoimikunta (ADT) yhteistyössä liikuntajärjestöjen ja muiden antidopingtyötä tekevien järjestöjen kanssa vastaa valvonnasta ja dopingvastaisen työn edistämisestä.

Tässä linkkejä aiheesta:

www.antidoping.fi

Kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa 2013

-------


Karfedoni
Karfedoni (carphedon) on design-piriste, joka on kehitetty Venäjällä 1990-luvun alussa samoihin aikoihin kuin toinen urheilussa esiintynyt venäläinen piriste bromantaani. Karfedoni vaikuttaa piristävästi, lisää rasituskestävyyttä ja kylmänsietoa, joten sen on ajateltu parantavan kestävyyttä erityisesti talviurheilussa. Kovin laajalti sen farmakologisia vaikutuksia ei länsimaissa ole tutkittu.
Rakennekaavaltaan karfedoni on amfetamiinin ja lievän piristeen pirasetaamin risteytys. Rakenteensa ja vaikutuksiensa perusteella karfedoni lisättiin Kansainvälisen Olympiakomitean (KOK) dopingainelistalle vuoden 1998 alusta. Karfedonista on tiedossa 5 positiivista dopingtapausta, joista viimeisin on Espanjan ympäriajon yhteydessä 2005 positiivisen näytteen antanut saksalainen pyöräilijä Danilo Hondon tapaus.

Karfedoni on alun perin kehitetty sotilaskäyttöön. Kosmonauttien sanotaan käyttäneen sitä piristeenä. Karfedoni ei tiettävästi ole lääkekäytössä missään maassa, joten sitä tuskin joutuu vahingossa urheilijan elimistöön.

Dopingtesteissä karfedonia tutkitaan sekä kilpailujen yhteydessä että niiden ulkopuolella otetuista näytteistä, mutta vain kilpailujen yhteydessä saadut positiiviset testitulokset johtavat rangaistukseen.

Timo Seppälä
lääketieteellinen johtaja
Suomen Antidopingtoimikunta ADT ry