Katsojan opas

Katsojan opas – enemmän irti bandymatsista!

 

Katsojan varusteet

 

Jääpallo on ulkolaji ja siksi on suojauduttava tarvittaessa tuulta, lunta, räntää, vesisadetta ja pakkasta vastaan. Kevätjäillä kirkkaassa auringonpaisteessa aurinkolasit ja –voiteet kuuluvat myös asiaan.

 

Peliaika

 

Ottelu kestää 2 kertaa 45 minuuttia ja erien välissä on 15 min tauko virvokkeiden ja kisamakkaroiden ostoon.

 

Aikalisä

 

Joukkueet voivat ottaa pelin aikana yhden minuutin aikalisän.

 

Joukkueet

 

Joukkueessa kentällä on maalivahti ja 10 kenttäpelaajaa. Useimmiten joukkueessa kentällä alimpana pelaa libero ja hänen edessään kaksi puolustajaa sekä kaksi sivutukea. Keskikentällä on 2-3 välihyökkääjää ja ylempänä laidoilla on laitahyökkääjät ja keskellä keskushyökkääjä. Vaihtopenkillä on yleensä varamaalivahti ja 4 kenttäpelaajaa. Vaihtoja saa tehdä rajattomasti.

 

Varusteet

 

Maalivahdeilla ei ole mailaa kuten kenttäpelaajilla. Pakollisia varusteita ovat kypärä, kaulasuoja, suusuoja ja maalivahdilla kasvosuoja. Maalivahti saa pitää palloa viisi sekuntia, sitten se on laitettava liikkeelle.

 

Erotuomarit

 

Ottelun tuomitsee kolme erotuomaria, joista yksi on päätuomari ja kaksi muuta ovat linjatuomareita.

 

Pelin aloitus

 

Ottelu alkaa erotuomarin merkinannon jälkeen pelikentän keskipisteestä. Pelaajien on oltava alkulyönnin aikana omalla kenttäpuoliskollaan.

 

Maalivahti

 

Maalivahti saa omalla rangaistusalueellaan pysäyttää, pitää hallussa, ohjata, lyödä, heittää tai potkaista palloa millä hyvänsä kehonosalla, mukaan lukien käsivarret ja kädet. Muutoin maalivahtia koskevat samat säännöt kuin kenttäpelaajiakin.

 

Maaliheitto

 

Kun pallo on pelattu päätyrajan yli ja palloon on viimeisenä koskenut hyökkääjäpelaaja, suorittaa puolustavan joukkueen maalivahti maaliheiton pelin käynnistämiseksi. Hyökkäävän joukkueen pelaajien on oltava maaliheiton aikana rangaistusalueen ulkopuolella.

 

Vapaalyönti

 

Rikkeen jälkeen peliä jatketaan useimmiten vapaalyönnillä. Toisen joukkueen pelaajien on mentävä vähintään viiden metrin päähän pallosta.

 

Kulmalyönti

 

Pallon mentyä päätyviivan yli puolustavasta pelaajasta erotuomari tuomitsee kulmalyönnin hyökkäävälle joukkueelle. Hyökkäävällä joukkueella on ainoastaan yksi kulmalyönti – toinen kulma voidaan tuomita kun puolustavan joukkueen pelaaja on pelannut palloa tai pallo on käynyt rangaistusalueen ulkopuolella. Jos puolustavan joukkueen pelaaja tarkoituksellisesti pelaa pallon yli päätyrajan, tuomitaan uusi kulma

 

Paitsio (määritelmä)

 

”Pelaaja on paitsioasemassa, kun hän on vastajoukkueen kenttäpuoliskolla lähempänä päätyrajaa kuin pallo ja hänen itsensä ja vastajoukkueen päätyrajan välissä on vähemmän kuin kaksi vastapelaajaa sillä hetkellä kun pelaajan kanssapelaaja pelaa pallon hänelle”

 

Hyöty

 

Erotuomari soveltaa ottelussa hyötynäkökohtaa rikkomuksissa, joista seuraa joko jäähy tai vapaalyönti. Mikäli rikotulla joukkueella on rikkeen jälkeen edelleen pallo hallussa, voi erotuomari antaa pelin jatkua jos tästä on enemmän hyötyä kuin esim. vapaalyönnistä.

 

Jäähyt

 

Erotuomari voi ottelussa tuomita pelaajalle 5 min tai 10 min jäähyn riippuen rikkeen laadusta. Törkeissä tapauksissaerotuomari voi poistaa pelaajan pelikentältä ja tällöin joukkue pelaajaa vajaamiehisenä ottelun loppuun.

 

Siirretty jäähy

 

Jos erotuomari soveltaa hyötynäkökohtaa rikkomuksessa, josta seuraa jäähy, hänen on nostettava toinen käsi suoraan ylös. Hyötytilanteen mentyä ohi rikkomuksen tehneelle pelaajalle tuomitaan jäähy.

 

Vastapelaaja

 

Vastapelaajaan kohdistuva potkiminen,kampitus, kädellä / mailalla lyöminen, työntäminen tai estäminen, kiinni tarttuminen, mailan heittäminen vastapelaajaa tai palloa kohti on kielletty. On myös kielletty lyödä, huitoa, nostaa tai painaa vastapelaajan mailaa sekä estää vastapelaajaa käyttämästä mailaa. Kaikki väkivaltainen, vaarallinen ja epäurheilijamainenn peli on ehdottomasti kielletty.

 

Rangaistuslyönti

 

Rangaistusalueella tapahtuneesta puolustavan joukkueen pelaajan rikkomuksesta voidaan tuomita rangaistuslyönti. Rangaistuslyöntiä edeltäneestä rikkomuksesta seuraa vähintään jäähy.

 

Maali

 

Maalit ovat pelin suola ja pippuri! Maali voidaan tehdä suoraan alku-, vapaa-, kulma- tai rangaistuslyönnistä sekä erotuomaripallosta. Maali voidaan tehdä vain mailalla

 

Yleisimmät rikkeet

 

Yleisimpiä rikkeitä on korkea maila, mailaan lyönti, kiinnipitäminen, pelin viivyttäminen, huitominen, sopimaton käytös sekä kampitus

 

Taktiikkaa:

 

Pelijärjestelmä

 

Yleisimmin joukkueet pelaavat 3-4-3 järjestelmällä: kolme alakerran pelaajaa, neljä keskikenttäpelaajaa ja kolme hyökkääjää. Järjestelmää muutetaan lisäämällä keskikenttä/alakerran pelaajien määrää

 

Puolustaminen

 

Puolustaminen tapahtuu koko joukkueen voimalla ja se on joko aktiivinen ylempää aloitettava puolustaminen tai ns. valuva keskialueelta alkava puolustaminen.

 

Hyökkääminen

 

Hyökkäys on joko nopea tai hidas. Nopea hyökkäys tehdään heti pallonriiston, syötön katkon jälkeen tai maalivahdin pitkällä avauksella. Hidas hyökkäys käynnistyy omalta pelialueelta. Tarkoitus on eri kuvioilla ohittaa vastustajan yläkarvaus ja päästä hyviin asetelmiin keskellä pelialuetta.

 

Muista nauttia myös perinteinen kisamakkara! Se on parasta raikkaassa ulkoilmassa…