Jääpallokoulut

Jääpallokoulut kaudelle 2020-2021

Pääkaupunkiseutu Jääpalloliiton jääpallokoulu:

Helsingissä

Kontulan tekojäällä tiistaisin 1.12.2020 alkaen klo 17.30-18.30.

Osoite: Tanhuantie 4-6, 00940 Helsinki

Mukaan tarvitset ristikollisen kypärän ja luistimet.

Poikkeusaikataulut löydät Nuorisoprojektin Facebook ryhmästä

Vuorot alkaa tiistai 1.12.  sään salliessa ja jatkuvat niin kauan kuin jää on kunnossa, arviolta helmikuun loppuun asti.

Lisätiedot:    Kontula: Vera Mäkelä 044 3412769

Opas jääpallon perustaitojen opettamiseen,  ohjaajan opas, tutustu ja käytä!

 

Jääpallokoulut kaikille jääpallopaikkakunnille!

Seppo Jolkkonen
Porvoon Jääpallokoulun aktiivi

Jääpallokouluilla on ainutlaatuinen mahdollisuus tarjota ulkoliikuntaa talvisaikaan. Kun nykyisin lähes kaikki liikunta ja muukin harrastustoiminta on siirtynyt sisätiloihin talvisin, niin liukkaalla jäällä luistimin ja jp-mailan kanssa voidaan lapsille tarjota tervettä liikuntaa raikkaassa säässä. Tätä pitäisi Suomen Jääpalloliiton ja jäsenseurojen tarjota ainakin jokaisella paikkakunnalla, jossa on aktiivista jääpallotoimintaa. Jääpallokoulut eivät saa olla liian vakavahenkisiä, vaan niissä pitää olla hauskaa ja lasten pitää saada leikkiä omissa ikäluokissaan.

Porvoossa olemme pyörittäneet Jääpallokoulua jo 7 vuoden ajan. Kerran viikossa aina tiistai-iltaisin on pidetty ilmainen tunnin kestävä ilotteluhetki jäällä. Koulun suosio on ollut ilmiömäinen. Ensimmäisen vuoden reilusta sadasta osanottajasta olemme kasvaneet joka vuosi niin, että kaudella 2009–10 jääpallokouluumme osallistui yhteensä 258 eri lasta. Kerrallaan suurin osanottajajoukko oli 156! Silloin oli iso tekojääkin ahdas.

Tätä kautta olemme pyrkineet muodostamaan joka vuosi uuden ikäluokan joukkueen seuraavan kauden piirin tai SM-sarjan peleihin. Aivan tämä ei ole onnistunut lähinnä vetäjäpulan takia. Mutta Porvoon jääpallotoiminnassa on ainakin neljä junnujoukkuetta tulevana kautena pelaamassa. Moneen vuoteen junnuporukoita ei ollut Porvoossa yhtään.

Jääpallokoulujen kautta olemme saaneet paljon uusia lajin harrastajia ja myös vanhempia toimintaan mukaan. Vaikka lajimme ei olekaan supersuosittujen lajien joukossa, niin jääpalloonkin riittää harrastajia, kunhan siihen annetaan mahdollisuus. Eikä ensimmäisenä olla ”rahastamassa”.

Jotain hyvää on meidän toiminnassa ollut, koska se on todella noussut mahtavaan suosioon. Vuosien kokemuksella uskallan tarjota meidän konseptimme kaikkien käyttöön. Eikä pidä jäädä odottelemaan ja tekemään monivuotisia tulevaisuuden suunnitelmia, vaan jääpallokoulujen toiminnat pitää käynnistää välittömästi! Harrastajamäärien lisääminen jääpallokoulujen kautta on pitkä tie. Mutta eipä taida olla muitakaan mahdollisuuksia pysyvästi kasvattaa jääpalloperhettämme.

On paljon helpompi lähteä tarjoamaan Jääpallokoulua kaikkialla Suomessa, kun on jotain kokemusta ja käytännön tietoa toiminnasta. Siksi tuon oman näkemykseni siitä, miten voitaisiin lähteä nopeasti liikkeelle. Tämä on toki vain yksi malli, josta kuitenkin riittää hyviä kokemuksia.

Jääpallokoulut vauhtiin – Porvoon konsepti

Vetäjät
Paikkakunnalla 3–4 jääpalloihmisen ydinryhmä, joka valmistelee asioita hyvissä ajoin ennen toiminnan aloittamista. Lisäksi apuohjaajia tarpeeksi paljon mm. edustusjoukkueen pelaajat velvoitettava mukaan, samoin vanhemmat junnut, lasten vanhempia, entisiä pelaajia

Aloitus
Heti, kun isot jäät saadaan kuntoon. Sitä ennen jo infoa eri tavoin (netti, sähköpostit, ilmoitukset, lehdistö yms.). Varusteet, kenttävaraukset, toimintavälineet (pallot, mailat ym) tehtävä hyvissä ajoin.

Kuinka usein?
Ei pidä ahnehtia liian suurta kakkua, vaan kerran viikossa, aina samana iltana (esim. ti klo 18–19). Lapsille pitää antaa mahdollisuus harrastaa muutakin.

Varusteet
Luistimet ja kypärä ovat pakolliset! Muut varusteet kuten suojat ym. suositellaan. Oma MAILA mukaan, jos on. Meillä on koko ajan ollut satakunta vanhaa mailaa korjattuna, liimattuna ja teipattuna 200 litran tynnyrissä, josta jokainen voi ottaa se lainaksi tunnin ajaksi. Mailanpalautus on heti tunnin päätyttyä.

Käsiohjelma / tietopaketti vanhemmille
Toiminta jäällä on saatava muutamassa minuutissa vauhtiin. Siksi vain avausiltana jokainen osanottaja käy antamassa nimensä, mutta seuraaville kerroilla he tuovat nimilappunsa tai täyttävät itse tai vanhemmat nimilappunsa tulleessaan kentälle. Näin ei mene aikaa kirjautumiseen.

Avaustunnin päätteeksi jaetaan kaikille jääpallokoulun käsiohjelma tai tietopaketti, jossa on kaikki tarpeellinen tieto koulun toiminnasta. Myös nimilappuosa voidaan sisällyttää käsiohjelmaan, josta jokainen sen leikkaa irti ja palauttaa kentällä olevaan laatikkoon.

Nimilaput toimivat samalla arpalippuina, kun jokainen tunti päättyy 5–10 erilaisen esineen arvontaan. Tämä osio on ollut erittäin suosittu.

Miten toimitaan?
Aloitamme yhteisellä parin kierroksen luistelulla, jota vetävät edustusjoukkueen peliasuiset pelaajat. Sen jälkeen lapset jaetaan kolmeen ikäryhmään: 10–11 v., 8–9 v. sekä 7 v. ja nuoremmat omaansa.

Vanhimmassa ikäryhmässä pari edustuspelaajaa vetää jo hieman lajinomaisia harjoitteita, keskimmäisessä opetellaan hieman vaikeampiakin perusasioita, Nuorimmat jaetaan yleensä vielä 4, 5, 6 ja 7 -vuotiaisiin ja selvästi pienempiin ryhmiin. Näissä ryhmissä tarvitaan eniten myös vetäjiä, koska taitotason on hyvin alhainen. Pienimmät opettelevat vasta luistelua, mutta mailan kanssa sekin on helpompaa.

Kun tunti päättyy, niin jälleen kokoonnutaan keskelle kenttää, palautetaan lainamailat ja pallot. Kaksi kierrosta luistellaan taas edustuspelaajien johdolla. Sitten onkin arvontojen aika ja koko tunti päätetään yhteiseen ”Hei, hei!” huutoihin, kuten ottelutkin.

Pientä ”porkkanaa” ja yllätyksiä
Pienenä kiihokkeena ja tunnustuksena olemme jakaneet hyvälaatuisia harjoituspaitoja ja viime vuonna myös jokaiselle oman jääpallomailan. Ne on annettu lapsille kuitenkin vasta viiden käyntikerran jälkeen. Yleensä sen aikana lapset joko jatkavat harrastusta tai eivät. Parina viime vuonna jaoimme reilusti toista sataa paitaa ja mailoja meni viime kaudella 128 kpl. Kauden aikana järjestämme n. kerran kuukaudessa jonkinlaisen yllätyksen lapsille. Joulupukki on jakanut aina viimeisenä tiistaina ennen joulua varsin kattavan lahjapussin kaikille, uudenvuoden rakettejakin on ammuttu ja laskiaistiistaina olemme tarjonneet pullaa ja mehua. Myös jääpallovarusteiden esittely ja myyntiä paikallisliikkeen kanssa on tehty ja maajoukkuepelaajien vierailuista on saatu nauttia usein.

Miksi ilmainen?
Alusta alkaen olemme halunneet tarjota liikuntamahdollisuuden kaikille lapsille. Se tarkoittaa sitä, ettei raha saa olla esteenä mukaan tulolle. Tietysti toimintamme maksaa meille järjestäjille tuhansia euroa vuodessa, mutta olemme ne varat keränneet muuta kautta.

Mitä maksaa?
Vaikka Porvoossa järjestetty jääpallokoulu on lapsille ilmainen, niin ilman kustannuksia ei toimintaa voida pyörittää. Jo jäävuorojen, pakollisten varusteiden ja toimintaa tukevien välineiden hankinnat maksavat vuositasolla vähintään 2 000–3 000 euroa. Olemme onnistuneet saamaan vuosittain päätukijan (ST1 ja Neste Oil), jotka ovat edustusjoukkueen tukemisen ohella antaneet määrärahan Jääpallokoululle. Säästöpankki, Lions Club, Akilleen kannatusyhdistys, Lasten Hyväksi Yhdistys ja monet liikelaitokset ovat suhtautuneet toimintamme avustamiseen kiitettävän myönteisesti. Myös jääpallokoulun omalla käsiohjelmalla olemme hankkineet tarvittavia varoja.

Yhä lisääntyvässä määrin myöskin lasten vanhemmat ovat tuoneet mm. arvontapalkintoja firmoistaan, työpaikoiltaan tai ostaneet jopa itse makeisia ja muita palkintoja.

Seurat paikallisesti, jääpalloliitolta alkupaketti
Jääpalloseurat eri paikkakunnilla ovat tietysti toiminnan moottoreita kaikissa asioissa. Mutta Jääpalloliitto voisi hankkia tukevan aloituspaketin ja hankkia kokeneen jääpalloihmisen käynnistämään koulut ympäri maata. Alkupaketti voisi olla esim. 100 mailaa, 100 palloa. Näillä määrillä toiminta saataisiin heti käyntiin. Eivätkä nämä välineet voi mennä muuhun kuin jääpallokoululaisten käyttöön. Tämän paketin veisi paikkakunnille liiton hankkima henkilö kauden ensimmäiseen jääpallokouluun. Alkupaketin ja tarvittavan henkilön hankkimiseksi tarvitaan tietysti varoja. Liittotasolla tämä tuskin on ylivoimainen este.

Tärkeää
Kaiken tämän toiminnan onnistumisen perustana on, että löydetään seuroista jääpalloihmisiä, jotka sitoutuvat ja antautuvat asialle täydellä sydämellä. Nämä ihmiset eivät saisi olla niitä samoja harvoja, jotka jo nyt ovat täysin kiinni jossakin seuran junnuporukassa tai muussa toiminnassa. Toki heidänkin apua tarvitaan.

Nyt ei pidä jäädä odottelemaan syksyä. Silloin on jo liian myöhäistä tehdä valmisteluja. Nyt HETI toimeen ja hyvissä ajoin ennen uuden bandykauden alkua hommat kuntoon.

Lopuksi
Tässä on meidän Jääpallokoulumme konsepti, joka on toiminut hyvin. Sen siirtäminen minne tahansa on helppoa ja sitä saa vapaasti käyttää. Toki jokainen saa parannella toimintamallia mielin määrin ja toivottavasti saamme uusia ajatuksia yhä parempien jääpallokoulujen rakentamiseksi.

Me porvoolaiset olemme valmiita konsultoimaan kaikissa jääpallokouluasioissa milloin tahansa.