Akilles suisti Sudet naisten Bandyliigan valtaistuimelta

Naisten Bandyliigassa nähtiin sunnuntaina dramaattinen finaali jossa Porvoon Akilles lopulta otti niukan 5-4 (2-3) voiton Wiipurin Susista. Samalla Akilles suisti Sudet valtaistuimelta ja katkaisi joukkueen yhdeksän mestaruuden putken.

– Oli kyllä todella jännittävät loppuhetket ja suuri helpotus kun päätösvihellys vihdoin kuului, sanoo Akilleksen valmentaja Mats Kronvall.

– Iso kiitos kuuluu tietenkin pelaajille, jotka taistelivat mahtavasti läpi ottelun.

Sudet oli alussa aktiivisempi osapuoli. Susanna Simolan ja Sara Oravuon maaleilla kotijoukkue siirtyi varhaisessa vaiheessa 2-0 johtoon, mutta Akilles kavensi Tytti Lempisen vapaalyönnillä 19. minuutin kohdalla.

Loppuottelun ehkä hienoin suoritus nähtiin Susien kolmannen maalin syntyessä. Kapteeni Joanna Nykänen polkaisi vauhtiin omalta kenttäpuoliskolta, purjehti Akilleen puolustuksen keskeltä ja sivalsi komealla lyönnillä pallon takaylänurkkaan.

– Vaikka Sudet muutaman hienon osuman tekikin puolustimme hyvin koko joukkueena ja pakottamaan onnistuimme pakottamaan Sudet hyökkäämään laitojen kautta.

Hieno oli myös Iina Lempisen kavennus juuri ennen taukoa. Kaukaa lähtenyt vapaalyönti leijaili Susien maalivahti Anne Koskisen ulottumattomiin ja tauolle lähdettiin kotijoukkueen johtolukemista 3-2.

Toisen puoliajan alussa Akilles tuli tasoihin rangaistuspilkulta. Susien maalivahti Anne Koskinen torjui ensin Elsa Oraksen laukoman rangaistuslaukauksen, mutta Oras laittoi itse paluupallon verkkoon.

Vain hetkeä myöhemmin Sudet siirtyi uudemman kerran johtoon, kun Susanna Simola päätyrajaa pitkin luikerteli koko Akilleen puolustuksen läpi ja sijoitti lopulta pallon ohi Linda Rintalan Akilleen maalilla. Heti seuraavasta hyökkäyksestä Akilles kuitenkin tuli tasoihin, kun Tytti Lempinen sivalsi kulmalyönnistä taululle lukemat 4-4.

Lisädramatiikkaa oli luvassa vain hetkeä myöhemmin, kun Susien Noora Ellosen liukastui ja luistin viilsi hänelle haavan reiteen. Tilanteesta johtuen lisäaikaa annettiin kokonaiset yhdeksän minuuttia.

Ottelun ratkaisu nähtiin aivan varsinaisen peliajan viime sekunneille. Kulman jälkitilanteesta Tytti Lempinen oli ensimmäisenä pallossa ja sivalsi pallon takanurkkaan.

– Tiesimme, että todennäköisesti emme saa pelitilanteista luotua hirveän paljon maalipaikkoja joten erikoistilanteet pitää käyttää tehokkaasti. Siinä mielessä onnistuttiin täydellisesti. Kaikki viisi maalia tulivat erikoistilanteista tai niiden jälkitilanteista, Kronvall sanoo.

Aikaisemmin päivällä pelatussa pronssiottelussa Veitsiluodon Vastus antoi Helsingin IFK:lle todella kovan vastuksen. Vastus johtivat jopa ottelua kahdesti, mutta toisella puoliajalla Johanna Rapo iski kahdesti ja vei HIFK:n pronssille lukemin 5-3 (3-3).

SM-kultaa, Porvoon Akilles: Elsa Oras, Meriella Rajala, Iina Lempinen, Tytti Lempinen, Marisa Klemola, Taru Kortelainen, Marja Jaatinen, Nerissa Sorsa, Linda Rintala, Kiia Paljakka, Susanna Virén, Minni Lappalainen, Michaela Huhtala, Miisa Klemola, Veera Haikonen.

SM-hopeaa: Wiipurin Sudet: Ella Raijas, Siiri Väyrynen, Noora Ellonen, Joanna Nykänen, Fei Ikonen, Aino Hannikainen, Susanna Simola, Jessica Kietäväinen, Kaisla Mielonen, Sara Oravuo, Sofia Segerman, Iida Heija, Sofia Arponen, Anna Tiippana, Minttu Kankaanpää, Kukka-Maria Vesalehto, Emilia Hannikainen, Anne Koskinen, Petra Verhelä.

SM-pronssia, Helsingin IFK:  Vera Björn, Salla-Emilia Isosalo, Sonja Sinisalo, Heini Mäkinen, Lina Laurent, Eija Himanen, Sanna Karvonen, Johanna Riipinen, Sara Vaanola, Johanna Rapo, Marjut Hento, Anu Tillanen, Katja Ahonen, Saana Rasimus, Marjaana Takalo, Tytti Lintula, Arja Oja, Jenna Grönroos.