Vuoden jääpalloilija Emil Fedorov: kova työ alkaa vasta nyt kantamaan hedelmää

HEINOLA. Suomen Jääpalloliitto palkitsi jääpallokauden 2022-2023 parhaat sunnuntaina Vierumäellä järjestetyn kevätkokouksen yhteydessä.

Vuoden 2023 jääpalloilijaksi valittiin 26-vuotias Emil Fedorov, joka oli Suomen näkyvimpiä hahmoja kevään MM-kisoissa ja turnauksen toiseksi paras maalintekijä kahdeksalla osumallaan.

– Olen aika lailla liikuttunut. Tämä on kunnianosoitus, jota en todellakaan osannut odottaa. Suomalaisena jääpalloilijana ei hienompaa palkintoa henkilökohtaisella tasolla voi saada, joten olen tästä palkinnosta todella otettu, sanoo Emil Fedorov.

Nuorempana Fedorov harrasti myös jalkapalloa ja jääkiekkoa, jota hän pelasi HIFK:n riveissä aina aikuisiän kynnykselle. Jääpallo tuli toden teolla ja vakavammin kuvioihin vasta kun hän oli 18-vuotias.

– Olen Porvoon Akilleksella kiitollinen, että he tuolloin uskoivat minuun ja ottivat minut riveihinsä. Sain mahdollisuuden näyttää kykyni jääpallon parissa ja otin lyhyessä ajassa isojakin kehitysaskelia, Fedorov sanoo.

Hän voitti Akilleen kanssa SM-hopeaa kaudella 2015-2016, mutta siirtyi sitten Lappenrannan Veiterään, jonka riveissä hän oli voittamassa SM-kultaa kahtena seuraavana vuonna.

– Akilleella oli tuohon aikaan todella kova joukkue, ja koin että Veiterällä oli tarjota minulle isompaa roolia. Sain rauhassa kehittyä joukkueen mukana – toisella kaudellani olimme Veiterän kanssa ylivoimaisesti paras joukkue emmekä hävinnet koko kauden aikana yhtään ottelua.

Emil Fedorov oli kyseisellä kaudella pudotuspelien paras pistemies (10+7=17) ja edessä oli siirtyminen länsinaapuriin. Seuraksi valikoitui perinteikäs Vetlanda BK.

– Minulle oli siinä vaiheessa muutama muukin vaihtoehto, mutta koin että Vetlanda BK panostaa nuorten pelaajien kehitykseen erityisen paljon ja että seura on minulle paras ratkaisu. Olen ollut enemmän kuin tyytyväinen ratkaisuuni, Fedorov sanoo.

Jääpallon ohella Emil Fedorov työskentelee paikallisessa esikoulussa puolipäivätyössä.

– Minun vastuullani on 4-6 vuotiaiden ryhmä, jota valvon ja jonka kanssa yritän keksiä mieluisia leikkejä.

Fedorov on ollut ruotsalaiselle seuralleen Vetlanda BK:lle uskollinen ja tuleva kausi on hänelle jo kuudes keltamustassa peliasussa esiintyvässä joukkueessa.

– Tuntuu että vuosien kova työ alkaa vasta nyt kantamaan hedelmää. Erityisesti viime kausi oli onnistunut, sekä seurajoukkueessa että MM-kisoissa maajoukkueen mukana. Tietysti harmittaa, että emme onnistuneet kaatamaan Ruotsia, mutta olen melko tyytyväinen omaan panokseeni.

Omina vahvuuksinaan jääpalloilijana Emil Fedorov näkee luisteluvoimansa ja -taitonsa sekä hyvän laukauksen. Parannettavaa kuitenkin on.

– Hyökkääjänä minun pitää miettiä miten minusta voisi tulla vaarallisempi vastustajan silmissä. Kaikilla osa-alueilla on varmasti parannettavaa, joten ehkä tavoitteena voisi olla tulla entistä monipuolisemmaksi ja ennalta arvaamattomaksi pelaajaksi.

Tavoitteitakin löytyy tuleville vuosille.

– Toivon että omalla panoksellani pystyn myötävaikuttamaan sekä seuratasolla että maajoukkueessa siten että Vetlanda BK taas palaisi mestarijoukkueeksi yli 30 vuoden tauon jälkeen ja että Suomi taas voittaisi maailmanmestaruuden.

Kuvat: Daniel Cederlöf