Vuoden naisjääpalloilija Emma Janhunen: haluan olla paras mahdollinen versio itsestäni pelaajana

HEINOLA. Suomen Jääpalloliitto palkitsi jääpallokauden 2022-2023 parhaat sunnuntaina Vierumäellä järjestetyn kevätkokouksen yhteydessä.

Vuoden 2023 naisjääpalloilijaksi valittiin Västerås SK:ta edustava Emma Janhunen, joka Ruotsin finaalissa valittiin joukkueensa parhaaksi pelaajaksi ja kevään MM-kisoissa oli Suomen nuoren joukkueen tukipilareita.

– Tämä tuli kieltämättä vähän puskista, mutta tuntuu tietenkin mahtavalta saada tällainen kunnianosoitus. Ja tämä on saavutus jota voi sitten vanhempana muistella, sanoo 22-vuotias Janhunen.

Emma Janhunen aloitti jääpalloilun 9-vuotiaana Akilleen jääpallokoulussa. Tuohon aikaan suunnistus oli vielä mukana kesälajina, mutta yläkoulun aikoihin vaaka alkoi kallistua enemmän ja enemmän jääpallon suuntaan.

– Pääsin jo 15-vuotiaana kokeilemaan länsinaapurissa pelaamista, kun tukholmalaisella AIK:lla oli vaikeuksia saada joukkuetta kasaan.  Lopulta he päätyivät ratkaisuun, jossa kymmenkunta suomalaista lennätettiin paikalle aina kun oli peli. Se oli nuorelle pelaajaa ihmeellistä aikaa ja sain samalla hyvän käsityksen millaista voisi olla pelata Ruotsissa.

– Tuolloin aloitin vakavissani panostaa jääpalloon ja onnistuin seuraavana vuonna saamaan paikan jääpallolukiosta Sandvikenissa. Huomasin kehittyväni nopeasti ja sain paljon vastuuta, mutta tunsin kuitenkin että jotain puuttuu.

Seuraavalla kaudella Emma Janhunen siirtyi Skirö AIK:hon, jossa hän nuoresta iästään huolimatta valittiin kapteeniksi ja muutenkin toimi vastuullisessa roolissa.

– Tiesin että joukkueella on paljon potentiaalia mutta en halunnut sitoutua kuin yhdeksi kaudeksi. Tuntui että henkilökohtainen kehitykseni junnasi paikoillaan, Janhunen kertoo.

Toissa kaudella Emma Janhunen siirtyi Västerås SK:hon, jossa hän nopeasti huomasi eron entisiin seuroihinsa.

– Kaikki oli niin ammattimaista ja kilpailu pelipaikoista kova. Huomasin heti viihtyväni ympäristössä, jossa harjoitellaan kovaa ja koko ajan panostetaan pelaajien yksilölliseen kehitykseen. Olen viihtynyt todella hyvin ja joukkuekaverini ovat minulle kuin perheenjäseniä.

– Ensimmäinen kauteni VSK:ssa oli ehkä pientä hakemista, mutta viime kaudella tunsin että olen saavuttanut uuden tason. Minulla on vielä vuosi jäljellä nykyistä sopimustani ja olen valmis tekemään kaikkeni joukkueen menestyksen eteen, Janhunen sanoo.

Emma Janhunen on puolustuspään raataja joka tykkää fyysisestä pelistä.

Kevään MM-kisoissa Janhunen aloitti puolustajana, mutta siirrettiin turnauksen edetessä keskikentälle ja isompaan rooliin pallon ylöstuojana.

– En ollut pelannut tuossa roolissa moneen vuoteen, mutta taistelin mielestäni hyvin keskikentällä ja pyrin omalla kokemuksellani ja esimerkilläni tuomaan taisteluilmettä kentälle.

Puolustuspäässä enimmäkseen pelaava Emma Janhunen näkee, että hän voisi olla parhaimmillaan muutaman vuoden sisällä, mikäli saa olla terveenä ja välttyy vakavilta loukkaantumisilta.

– Haluan olla paras mahdollinen versio itsestäni jääpalloilijana, ja uskon että tuo tavoite vaatii vielä kehittymistä ja muutaman vuoden kokemuksen kartuttamista. Fyysinen pelaaminen ja luistelutaito ovat ehkä minun vahvuuksiani pelaajana, kun taas laukaus on osa-alue, jossa minulla on eniten kehitettävää, sanoo Janhunen.

Ensi vuoden tavoite on Emma Janhusella ja koko Västerås SK:lla selvä: Ruotsin mestaruus.

– Mestaruus on jokaisen Ruotsissa pelaavan jääpalloilijan unelma. Tavoitteen saavuttaminen vaatii että meidän kaikkien tulee tehdä kaikki jokapäiväiset asiat entistä paremmin.

– Olemme joukkueen kanssa aloittaneet harjoittelun ensi kautta varten kolme viikkoa sitten ja ohjelmassa on ollut muun muassa juoksua, voimaharjoittelua ja salibandya. Elokuussa pääsemme jäälle, mutta ennen sitä minulla on kunnia toimia kesäjääpallokoulun vetäjänä, sanoo Janhunen, joka jääpallon ohella toimii Västeråsin suomenkielisen päiväkodin ohjaajana.

Kuvat: Stefan Borg, Minni Lappalainen.