Vuoden jääpalloilija Samuli Helavuori: parhaat vuodet vielä edessäpäin

TAMPERE. Suomen Jääpalloliitto palkitsi jääpallokauden 2021-2022 parhaat lauantaina Tampereella järjestetyn kevätkokouksen yhteydessä.

Vuoden 2022 jääpalloilijaksi valittiin Samuli Helavuori, joka oli Edsbyns IF:n mukana voittamassa Ruotsin mestaruutta kuluneella kaudella.

– Arvostan suuresti tätä kunnianosoitusta ja tämä merkitsee minulle todella paljon. Jääpallo on joukkuelaji, mutta tämä on samalla henkilökohtainen bonus, jonka ylpeydellä otan vastaan. Palkinto on myös merkki siitä, että olen tehnyt asioita oikein ja antaa motivaatioita tulevaisuutta ajatellen, sanoo Samuli Helavuori.

Pitkään Ruotsissa viihtynyt Helavuori oli näkyvässä roolissa kun Edsbyns IF voitti Ruotsin mestaruuden voittamalla loppuottelussa edelliskauden mestarin Villa-Lidköpingin lukemin 5-4 (4-3). Syöttöpisteen finaalissa saavuttaneelle Helavuori tämä oli ensimmäinen mestaruus länsinaapurissa.

– Kerran aikaisemmin olen ollut loppuottelussa ja silloin häviävän osapuolena, joten kyllä mestaruus maistui mukavalta. Omalta osaltani kausi oli tasaisen hyvä ja parani loppua kohti.

Samuli Helavuori, 31, on Porin Narukerän kasvatti joka siirtyi Ruotsiin pelaamaan jo syksyllä 2011. Tuolloin joukkueeksi valikoitui Bollnäs GIF, jota Helavuori lopulta edusti kokonaiset kymmenen kautta.

– Kotijoukkojen tuki ja kannustus oli tärkeä lopullisen päätöksen kannalta ja iso kiitos kuuluu myös kasvattajaseura Narukerälle. Maininnan ansaitsee ehdottomasti porilaisen jääpalloilun ikoni Ville Aaltonen, jonka kontaktit länsinaapuriin toivat minulle mahdollisuuden siirtyä Ruotsiin.

– Tätä päätöstä en ole tarvinnut katua. Oikeaan osoitteeseen olen päätynyt.

Täksi kaudeksi Helavuori vaihtoi Bollnäsista paikalliskilpailija Edsbyns IF:n riveihin.

– Aluksi tuli kyllä pientä kuittailua, mutta kyllä suurin osa kaupungilla vastaan tulevista ovat vilpittömästi onnellisia minun puolestani, sanoo Helavuori, joka perheineen jäi asumaan Bollnäsiin vaikka seura vaihtui.

– Täältä on ainoastaan noin 25 minuutin ajomatka, joten se ei ole mikään ongelma. Lisäksi minulla on seuraa Edsbyns IF:n muista suomalaisista eli Tommi Määtästä ja Jimi Heinosesta.

Samuli Helavuori muistaa hyvin miten erilaista oli siirtyä Suomesta länsinaapuriin pelaamaan jääpalloa.

– Suurin mullistus verrattuna kotimaan jääpallon oli ehdottomasti olosuhteet. Kyllä sitä osaa vieläkin arvostaa, ja tämä on asia jonka toivoisin mahdollisimman monen suomalaisen jääpalloilijan saavan kokea. Toivottavasti saamme myös piakkoin Suomeen piakkoin ensimmäisen jääpallohallin, sanoo Helavuori.

Vaikka Samuli Helavuorella on takana jo yli vuosikymmen harjoittelua ja pelaamista huippuolosuhteissa, niin vielä löytyy paljon kehitettävää.

– Uskon että parhaat vuoteni jääpalloilijana ovat vasta edessäpäin. Koen että on tiettyjä osa-alueita jota vielä pystyn parantamaan ja sillä tavalla kehittyä pelaajana, sanoo Helavuori, jolla on Edsbyns IF:n kanssa 1+1 vuotinen sopimus.

Helavuori kuuluu myös Suomen A-maajoukkueen runkopelaajiin, ja vaikka ottelutahti Ruotsin Elitserienissä on tiukka ja kausi tiivis niin välillä hän kaipaa maajoukkueen tuomaa yhteisöllisyyttä.

– Maajoukkueen kokoontumiset ovat aina mukavia ja kansainväliset pelit antavat aina lisää energiaa. Erinäisten syiden takia A-maajoukkueen toiminta on kuitenkin ollut seisahduksissa jo yli kahden vuoden ajan, mutta toivottavasti jo ensi kaudella pystyisimme palaamaan edes jonkinlaiseen maajoukkuetoimintaan.