Vuoden naisjääpalloilija Joanna Nykänen: kokemus tuo itseluottamusta

HELSINKI. Suomen Jääpalloliitto palkitsi jääpallokauden 2023-2024 parhaat lauantaina Helsingissä järjestetyn kevätkokouksen yhteydessä.

Vuoden 2024 naisjääpalloilijaksi valittiin naisten maajoukkueen ja Wiipurin Susien keskikenttäpelaaja Joanna Nykänen, 27. Valinta vuoden parhaaksi oli hänelle toinen, edellisen kerran hänet palkittiin vuonna 2022.

– Olipa iloinen ja positiivinen yllätys. En ollut ajatellut koko asiaa, joten en osannut yhtään odottaa tätä palkintoa, sanoo Nykänen.

Perustelut Joanna Nykäsen valinnalle olivat selvät ja vahvat: todellinen joukkuepelaaja ja monipuolinen jääpalloilija, loistavat kapteenin ominaisuudet, auttoi Wiipurin Sudet tuplamestariksi ja tärkeä hahmo myös maajoukkueessa.

– Kyllähän tuollaiset kommentit tuntuu hyvältä. Yritän aina tehdä parhaani joukkueen eteen.

Joanna Nykäsen luotsaamalla Wiipurin Susilla oli loistava kausi. Sudet voittivat naisten Bandyliigan häviämättä otteluakaan ja voittivat lisäksi cupmestaruuden selvin lukemin.

– Puhtaalla pelillä mentiin koko kausi, joten tyytyväinen pitää olla. Meidän nuoret pelaajamme ottivat isompaa roolia ja samalla huimia kehitysaskeleita, sanoo Nykänen.

Suomen naisten maajoukkue osallistui keväällä neljän maan turnaukseen Ruotsissa. Tuloksellisesti turnaus ei välttämättä mennyt aivan suunnitelmien mukaan (kolme tappiota), mutta Joanna Nykänen korostaa, että sekä joukkue että valmennusjohto saivat sisällöllisesti turnauksesta tärkeää tietoa ja kokemusta.

– Pelasimme kolme kovaa peliä ja pääsimme kokeilemaan kansainvälistä vauhtia ja tasoa. Lisäksi kokeilimme pelaajia vähän uusilla pelipaikoilla. Uskon että turnaus oli hyvä harjoitus ensi kevään MM-kisoja ajatellen.

Henkilökohtaisella tasolla Nykänen kokee, että hän on mennyt eteenpäin pelaajana.

– Osittain se varmaan johtuu siitä, että jokainen vuosi harjoittelun parissa kehittää fyysisesti, esimerkiksi kestävyys- ja voimaominaisuudet ja sen myötä luisteluvauhti kentällä on parantunut, mutta samalla koen, että kokemus tuo lisää peliymmärrystä ja -näkemystä ja sen kautta myös lisää itseluottamusta.

– Olen myös hakenut vähän kovempia pelejä osallistumalla muutamiin Veiterän U18-joukkueen sarjapeleihin sekä Lappeenrannassa pelattavaan paikalliseen UK Bandy Cupin otteluihin.

Tällä hetkellä Joanna Nykänen työskentelee Rajavartiolaitoksella, tai tarkemmin sanottuna Imatralla sijaitsevassa Raja- ja merivartiokoulussa, jossa hän toimii ruotsin kielen opettajana.

– Opetan rajavartijaopiskelijoille niin sanottua virkamiesruotsia sekä ammatillista ruotsia, sanoo Nykänen, joka on kouluttautunut myös erityisopettajaksi.

Joanna Nykäsen kesäsuunnitelmiin kuuluu lomailua ja mökkeilyä, mutta myös treenaamista.

– Kyllä ne lenkkitossut on jo laitettu jalkaan ja seurajoukkue Wiipurin Susien kesäjäätkin alkavat melko pian.

Vuoden naisjääpalloilija Joanna Nykänen on huolissaan suomalaisen naisjääpalloilun nykytilasta.

– Naisjääpalloilusta saa ja pitääkin mielestäni olla huolissaan. Me tarvitsemme ehdottomasti lisää naispelaajia, ja toivon että myös jääpallopaikkakunnat joilla ei vielä ole naisjoukkuetta saisivat houkuteltua tyttöjä ja naisia toimintaan mukaan.

– Tärkeintä olisi saada lisää pelaajia, ja löytää heille sopiva joukkue ja sarja, jossa pelata ja harjoitella. Jos paikkakunnalla ei ole naisten joukkuetta, niin poikajoukkueista on hyvä aloittaa ja sitten jossain vaiheessa voi siirtyä mukaan naisten Bandyliigaan. Harrastajamäärien lisääminen on kuitenkin se ensimmäinen tärkeä askel, toteaa Nykänen.

 

Kuvat: Topi Lainio/VMH Productions Oy