Mustaa jääpalloa kokeillaan Ruotsissa

Ruotsissa on tarkoitus testata mustaa jääpalloa perinteisen oranssin/punavioletin sijaan. Harjoituskaudella uutta Kosan valmistavaa mustaa palloa tullaan kokeilemaan eri seuroissa, sekä junioripuolella että naisten ja miesten toimesta.

– Minä uskon tähän ja mielestäni tämä on kokeilemisen arvoinen asia, sanoo Pär Billsmon, joka toimii Ruotsin Jääpalloliiton sääntö- ja tuomarikomitean puheenjohtajana.

– Voi tietenkin olla, että tästä tulee täydellinen floppi, mutta silloin voimme ainakin todeta että olemme kokeilleet.

Pär Billsmon on yhdessä Henrik Björkholmin kanssa perustellut kokeilua sillä, että jääkiekossa on kautta aikojen käytetty mustaa kiekkoa parhaan näkyvyyden takaamiseksi. Nyt kun jääpallo Ruotsissa on pitkälti siirtynyt halleihin, niin testataan josko musta peliväline soveltuisi myös jääpalloon.

Jääkiekon ja jääpallon välillä löytyy kuitenkin isoja eroja, ja tästä johtuen kokeilu herättää paljon kysymyksiä.

– Jääkiekossa on korkea valkoinen kaukalo ja kiekko ei ole hirveästi ilmassa. Jääpallossa on kentällä tuplamäärä pelaajia ja palloa saattaa lisäksi olla vaikeata erottaa peliasuista. Tulee myös olemaan mielenkiintoista kuulla mikä maalivahtien tuomio tulee olemaan mustan pallon suhteen, sanoo Billsmon.

Perimmäisenä syynä kokeilun taustalla on kuitenkin jääpallon suosion ja näkyvyyden parantaminen.

– Moni sanoo vieläkin että jääpalloa on turha seurata paikan päällä, kun ei kuitenkaan erota palloa. Haluamme olla mukana kehittämässä jääpalloa, ja tämä voi olla yksi tapa. Lopullinen tuomio tulee kuitenkin aktiivisilta pelaajilta, joten katsotaan rauhassa millaisen vastaanoton alkukauden kokeilu tulee saamaan, sanoo Billsmon.

Kuva: Ruotsin Jääpalloliiton sääntö- ja tuomarikomitean puheenjohtaja Pär Billsmonin kädessä on uusi musta pallo, jota testataan Ruotsissa alkukauden aikana.